Prins Philip, de man van koningin Elizabeth

Prins Philip vind ik altijd een intrigerende man. Hij lijkt me ondeugend en wars van de protocollen. Zo komt hij ook over in de serie ‘The Crown’. Hij vormt zo een mooi tegenwicht tegen zijn vrouw, koningin Elizabeth, die altijd erg stijf lijkt.

Prins Philip is niet geboren als Brits staatsburger, hij is geboren op het Griekse eiland Corfu, op 10 juni 1921, hij vierde dus onlangs zijn 99ste verjaardag. Wie meer in mijn serie over koningshuizen heeft gelezen, weet inmiddels dat er binnen koningshuizen lustig getrouwd wordt binnen de familie en dat is ook hier het geval. Elizabeth en Philip zijn beiden achterkleinkinderen van koningin Victoria, Philip via prinses Alice. Ook stammen ze beiden af van koning Christiaan IX van Denemarken, Philip is een achterkleinzoon en Elizabeth een achterachterkleindochter. Philip werd ook geboren als prins van Griekenland en Denemarken. Zijn vader is prins Andreas van Griekenland, een jongere broer van de latere Griekse koning Constantijn. Philip’s moeder is Alice van Battenberg, een Duitse prinses die geboren werd op Windsor Castle. Zij was vanaf haar geboorte doof, maar kon liplezen in verschillende talen. Toen Philip in 1947 Brits staatburger werd, nam hij als achternaam de verengelste versie van zijn moeder’s achternaam aan en noemde zichzelf Mountbatten.

Philip en Elizabeth trouwden op 20 november 1947 en zij kregen vier kinderen:
prins Charles werd geboren op 14 november 1948. Hij trouwde met Diana Spencer en zij kregen twee zoons: William en Harry.
Prinses Anne werd geboren op 15 augustus 1950. Prins Andrew werd pas tien jaar later, in 1960 geboren. Wellicht heeft het feit dat Elizabeth het koningsschap in 1952 op zich moest nemen na het overlijden van koning George VI daar iets mee te maken. In 1964 volgde prins Edward, Charles was toen al vijftien.

Prins Philip is officieel met pensioen gegaan op 2 augustus 2017, toen volbracht hij zijn laatste publieke plichtpleging. Hij was toen al 96 jaar. Hij is beschermheer geweest van meer dan achthonderd organisaties. Kort voor zijn huwelijk had hij de titel Hertog van Edinburgh gekregen. Doordat zijn vrouw koningin werd, moest hij zijn loopbaan bij de marine beëindigen. Pas tien jaar later kreeg hij de titel Prins van het Verenigd Koninkrijk. Op zijn negentigste verjaardag kreeg hij de titel Lord High Admiral van zijn vrouw, waarmee hij het ceremoniële hoofd van de marine werd.

Prins Philips overleed op 9 april 2021, vredig op Windsor Castle. Hij is op twee maanden na honderd jaar oud geworden.

Prins Philip staat ook bekend om zijn schaamteloze uitspraken, hieronder een paar leuke:

‘Het lijkt erop alsof jij klaar bent om naar bed te gaan!” tegen de president van Nigeria, die traditionele doeken droeg…

Hij sprak de Duitse politicus Helmut Kohl aan als ‘reichskanzler’, de titel van Adolf Hitler.

“Gooien jullie nog altijd speren naar elkaar?” tegen de leider van de aboriginals in Australië.

“Afgrijselijk” over Beijing tijdens een officieel bezoek.

“Haal gewoon een biertje voor me, het maakt niet uit wat voor soort, geef me gewoon een bier!” Nadat de Italiaanse premier hem wijn aanbood.

“Britse vrouwen kunnen niet koken”, tijdens een speech bij de Scottish Women’s Institute in 1961.

Bronnen: wikipedia, https://www.businessinsider.nl/19-hilarische-zeer-ongepaste-en-schaamteloze-opmerkingen-van-prins-philip/

(Visited 178 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *