De laatste koning van Griekenland had geen Grieks bloed

Op 10 januari 2023 overleed de laatste koning van Griekenland, Constantijn II, op de leeftijd van 82 jaar. Hij was koning van Griekenland van 1964 tot 1973, maar was sinds 1967 in ballingschap na een staatsgreep door rechtse, conservatieve legerofficieren en een mislukte tegencoup. In 1973 werd de monarchie in Griekenland afgeschaft. 

Constantijn werd geboren op 2 juni 1940 in Athene en overleed daar ook. Toch woonde hij een groot deel van zijn leven niet in zijn geliefde Griekenland. En ook al was hij dan koning van Griekenland, Grieks bloed had hij niet. Constantijn was de zoon van Paul, koning der Hellenen, en Frederika van Brunswijk, die ook prinses van Hannover en hertogin van Braunsweig-Lüneburg was. Ze was kennelijk nogal heerszuchtig, waardoor ze zichzelf en het koningshuis niet geliefd maakte in Griekenland. 

Nu vind ik het altijd leuk om naar de afstamming en familieverbanden van koningshuizen te kijken, dus dat doen we nu ook even. En dan komen we altijd weer leuke dingen tegen. Weinig Grieken, wel veel Engels en Deens koningshuis en vooral vele Russische tsaren! 

In de vaderlijke lijn uiteraard een aantal Griekse koningen, Constantijn’s vader Paul, diens vader Constantijn en diens vader George I. Deze George was een zoon van Christiaan IX, die de bijnaam ‘schoonvader van Europa’  draagt. Christiaan IX was de koning van Denemarken. 

George I was getrouwd met Olga, grootvorstin van Rusland. Haar vader was Constantijn Romanov, de tweede zoon van tsaar Nicolaas I. Zo zie je dat de naam Constantijn een Russische oorsprong heeft. Olga is de overgrootmoeder van de kersverse koning Charles. Haar zoon Andreas is de vader van prins Philip, die de vader is van Charles. 

Om nog even in de connectie met het Britse koningshuis te blijven: Constantijn’s opa Constantijn, de zoon dus van Olga van Rusland, trouwde met Sophie van Pruisen. Sophie was een dochter van Frederik III, keizer van het Duitse Rijk en koning van Pruisen en van Victoria van Saksen-Coburg en Gotha, het oudste kind van, jawel, koningin Victoria! Zowel Constantijn’s opa als zijn oma hebben dus een link naar het Britse koningshuis. En dan hebben we nog niet naar zijn moeder gekeken. 

Frederika van Brunswijk, oftewel Friederike, prinses van Hannover en hertogin van Braunschweig (Brunswijk)-Lüneburg, die trouwens belachelijk veel voornamen had, namelijk 10! (Friederike Luise Thyra Victoria Margarita Sophia Olga Cecilia Isabella Christa), was een kleindochter van Thyra, prinses van Denemarken. Zij was de jongste dochter van, jawel, Christiaan IX van Denemarken! De broer van Thyra was George I, koning van Griekenland dus. Een zus van Thyra, Dagmar, was getrouwd met tsaar Alexander III en zus Alexandra was getrouwd met de Britse koning Eduard VII!

Constantijn zelf trouwde met een, je verzint het niet, Deense prinses, namelijk Anne Marie, de jongste zus van de huidige koningin van Denemarken, Margarethe. Ze kregen vijf kinderen: Alexia, Paul, Nikolaos, Theodora en Philippos.

Het is weer een mooi staaltje binnen de familie trouwen en dan hebben we het nog niet gehad over de zus van Constantijn. Want zijn zus is niemand minder dan Sophia, voormalig koningin van Spanje! Hij was ook de peetoom van prins Constantijn, de broer van onze koning. 

 

(Visited 66 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *