Koningin Victoria

Dat Victoria koningin werd, is eigenlijk heel bijzonder. Haar opa was de koning en daarna de oudste broer van haar vader. Toen die overleed zonder wettige erfgenamen,  was ook de tweede broer al overleden zonder nazaten.  De derde broer volgde hem op, maar ook hij overleed zonder een wettige opvolger te hebben.  Victoria was het enige kind van de vierde zoon en het vijfde kind van de koning. Haar vader was 8 maanden na haar geboorte overleden.

Alexandrina Victoria van Hannover werd geboren op 24 mei 1819 in Kensington Palace. Met haar eerste naam is ze vernoemd naar tsaar Alexander van Rusland, die haar peetoom was. Toen ze koningin werd, in juni 1837, was ze pas net achttien jaar. Ondanks haar geringe lengte, ze was nauwelijks 1.50 meter lang, en het feit dat het Verenigd Koninkrijk een constitutionele monarchie was, wist ze haar invloed toch goed te gebruiken en groeide ze uit tot een belangrijkse symbolische figuur in haar tijd. Ze regeerde 63 jaar, 7 maanden en twee dagen, een record dat de huidige koningin Elisabeth in 2015 heeft gebroken. De regeerperiode van Victoria wordt ook wel het victoriaanse tijdperk genoemd, een tijd waarin de industriële revolutie op een hoogtepunt kwam en de leefomstandigheden veel beter werden. Na haar losbandige voorganger leefde Victoria als een voorbeeld, victoriaans staat ook voor ingetogen en preuts. De monarchie werd er een stuk populairder bij het volk door. In haar eerste jaren als koningin had ze veel steun aan de eerste minister, lord Melbourne, en liet zich vooral door hem leiden. Ook de weduwe van Willem IV, de laatste koning, was haar steun en toeverlaat. Haar naam was Adelaide van Saksen-Meinungen.

Natuurlijk moest er ook een echtgenoot komen. Victoria koos voor haar volle neef, prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha. Zijn vader en haar moeder waren broer en zus. Ik wist al wel dat het in die kringen niet ongewoon was om met verre familie te trouwen, maar nu, na een aantal portretten, zie ik dat er gewoon volop met volle neven en nichten getrouwd werd! Kennelijk was er over genetica nog niet veel bekend. Wel bekend is inmiddels, dat veel van de nazaten van Victoria leden aan hemofilie. Het paar trouwde op 10 februari 1840 in de koninklijke kapel van St James’s Palace in Londen. Ruim negen maanden later, op 21 november 1840 wordt het eerste kind van het stel geboren, een meisje, Victoria Adelaide Mary Louise, vernoemd naar tante Adelaide. Bijna een jaar later, op 9 november 1841 is daar de eerste zoon, Albert Eduard, die zijn moeder zou opvolgen als koning Eduard VII. De kinderen volgden elkaar in rap tempo op, de troonopvolging zou niet meer in gevaar komen. In totaal kregen Victoria en Albert negen kinderen, na Victoria en Albert volgden Alice Maud Mary (1843), Alfred Ernst Albert (1844), Helena Augusta Victoria (1846), Louise Caroline Alberta (1848), Arthur William Patrick Albert (1850), Leopold George Duncan Albert (1853) en Beatrice Mary Victoria Feodore (1857).

Echtgenoot Albert overleed plotseling aan buiktyfus in Windsor Castle, op 14 december 1861. Hij was toen 42 jaar. De sanitaire omstandigheden in Windsor Castle waren primitief te noemen en dat is waarschijnlijk de oorzaak geweest. Dit was een grote klap voor Victoria. Ze nam een lange periode van rouw in acht en droeg de rest van haar leven zwart. Ze trok zich terug uit het openbare leven, wat de populariteit van de monarchie geen goed deed. Ze verdeelde haar tijd tussen Balmoral Castle in Schotland, Osborne House op het Isle of Wight en Windsor Castle. Ze voerde haar officiële taken uit en bemoeide zich intensief met de partnerkeuze van haar kinderen en kleinkinderen. Zo dwong ze min of meer haar kleinkinderen Victoria Melita (dochter van Alfred) en Ernst Lodewijk (zoon van Alice) met elkaar te trouwen. Zij hadden geen gelukkig huwelijk en scheidden na enige jaren. Ze schijnt haar dochters te hebben voorbereid op de huwelijksnacht met de woorden: “close your eyes and think of England”.

Victoria hechtte zich in de loop der jaren erg aan een knecht uit Schotland, John Brown. Er waren uiteraard geruchten over een romantische verbinding en zelfs een huwelijk. Bekend is wel dat er twee herinneringssets in haar kist zijn geplaatst: één van Alberts kledingstukken en een stukje haar en een foto van Brown. De koningin overleed op 22 januari 1901 op 81-jarige leeftijd in de armen van haar kleinzoon, keizer Wilhelm II van Duitsland, zoon van haar dochter Victoria. Victoria haatte de kleur zwart op begrafenissen, daarom was iedereen gekleed in het wit en waren de straten van Londen bekleed met wit en paars.

Victoria had 9 kinderen en 42 kleinkinderen, die ze dus strategisch ‘uithuwelijkte’. Daardoor wordt ze wel de grootmoeder van Europa genoemd. Onder haar kleinkinderen bevinden zich o.a. een Duitse keizer, koninginnen van Roemenië, Kroatië, Finland, Noorwegen, Zweden en Spanje en de koningin der Hellenen. Verder grootvorstinnen van Rusland en de Russische tsarina. Ze had vijf kleindochters die haar naam droegen.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *