Koning Christiaan IX van Denemarken, de schoonvader van Europa

Ik hoef nooit lang te zoeken op wikipedia om inspiratie op te doen voor mijn blogs over koningshuizen. Een beetje rondklikken en je hebt alweer een interessante te pakken. Ik vind vooral alle onderlinge familiebanden heel interessant en dan stuit je na koningin Victoria, die de grootmoeder van Europa wordt genoemd, al snel op koning Christiaan IX van Denemarken, die de bijnaam ‘schoonvader van Europa’ draagt. Als jongeman had hij zelfs de ambitie om te trouwen met Victoria, maar dat is hem niet gelukt.

Christiaan IX werd helemaal niet als prins geboren. Hij was de vierde zoon van hertog Frederik Willem van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg en prinses Louise Caroline van Hessen-Kassel en zag het levenslicht op 8 april 1818. Zijn moeder was een kleindochter van koning Frederik V van Denemarken en Noorwegen en daardoor stond hij ook in de lijn van erfopvolging voor koning van Denemarken. Op 26 mei 1842 trouwde hij met zijn achternicht Louise van Hessen-Kassel. Ook zij maakte aanspraak op de Deense troon en door hun huwelijk groeiden hun kansen. In 1853 bevestigde koning Frederik VII dat Christiaan zijn opvolger zou worden. Bij zijn overlijden in 1863 werden Christiaan en Louise koning en koningin van Denemarken. Hij kreeg al direct te maken met een conflict met Pruisen over Sleeswijk-Holstein dat in 1864 leidde tot de tweede Duits-Deense oorlog.

Christiaan en Louise hadden een goed huwelijk. Louise steunde haar man en richtte zich verder op het tot stand brengen van goede huwelijken voor haar kinderen. Hierbij speelde anti-Duitse gevoelens van het stel een rol. Om zijn bijnaam ‘schoonvader van Europa’ (en Louise was dus de schoonmoeder van Europa) te verklaren zal ik hieronder de huwelijken van zijn zes kinderen beschrijven.

Oudste zoon Frederik werd geboren in 1843 en trouwde met Louise van Zweden. Zij was de dochter van koning Karel XV van Zweden. Hij volgde zijn vader op als koning van Denemarken. Het stel kreeg acht kinderen, zijn oudste zoon volgde hem weer op als koning van Denemarken, zijn tweede zoon werd koning van Noorwegen. Via deze weg zijn de koning van Noorwegen en de koningin van Denemarken dus nakomelingen.

Dochter Alexandra, kortweg Alix genoemd, werd geboren in december 1844 en trouwde de Britse koning Eduard VII, zoon van koningin Victoria. Zo is het Engelse koningshuis verwant aan Christiaan.

Zoon Willem werd geboren op kerstavond in 1845. Hij werd op zijn zeventiende gekozen als koning George I van Griekenland. Hij trouwde met Olga Konstantinova, de kleindochter van Nicolaas I van Rusland. Hun zoon Andreas trouwde met Alice van Battenberg die een zoon kregen: Philip, die later trouwde met koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Koning George I werd twee weken voor zijn 50-jarig regeringsjubileum in 1913 vermoord.

Dochter Dagmar werd geboren in 1847. Zij trouwde met tsaar Alexander III van Rusland en werd tsarina Maria Fjodorovna. Hun zoon Nicolaas II was de laatste tsaar van Rusland, die vermoord werd in 1918.

Dochter Thyra werd geboren in 1853. Zij raakte in 1871 zwanger van een luitenant van de cavalerie en werd naar haar broer in Griekenland gestuurd om daar te bevallen. Het kind werd geadopteerd door een echtpaar in Denemarken. Thyra trouwde in 1878 met de kroonprins van het koninkrijk Hannover, Ernst August II. Ze was enige tijd in beeld als tweede echtgenoot van koning Willem III van Nederland, maar Thyra zag niets in een verbintenis met Willem, die bijna veertig jaar ouder was dan zijzelf.

De jongste zoon Waldemar werd geboren in 1858. Hij trouwde met Marie van Bourbon-Orléans, een Franse prinses.

Via prinses Astrid is het Belgische koningshuis en het Groothertogdom Luxemburg familie van Christiaan en ook de Spaanse koning is verwant aan Christiaan, via Nicolaas van Rusland en Constantijn van Griekenland. De laatste koning van Roemenië, Michaël, was een kleinzoon van de Griekse koning.

Koning Christiaan IX overleed op 29 januari 1906 op slot Amalienborg bij Kopenhagen op de leeftijd van 87 jaar.

(Visited 181 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *