Prinses Christina der Nederlanden

Op 16 augustus 2019 is op Paleis Noordeinde overleden de jongste zus van prinses Beatrix, prinses Christina.

Christina werd geboren op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk als Maria Christina, haar roepnaam was Marijke. In 1963, ze was toen zestien jaar oud, besloot ze haar tweede naam als roepnaam te gebruiken en werd ze voortaan Christina genoemd.

Haar moeder, koningin Juliana, leed tijdens haar zwangerschap van Christina aan de kinderziekte rode hond, waardoor Christina een oogafwijking opliep, ze was aan één oog blind en met het andere zeer slechtziend vanwege een vertroebeling van de ooglens. Haar moeder kwam, in de hoop genezing te vinden voor haar dochter, in contact met de gebedsgenezeres Greet Hofmans. Negen jaar lang was Greet Hofmans een vriendin en adviseur van Juliana en verbleef ze veelvuldig op Paleis Soestdijk, wat leidde tot een huwelijkscrisis en de ‘Hofmans-affaire’.

Christina studeerde pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna volgde ze in Montreal, Canada een zangopleiding en ging daarna zangles geven aan kinderen in New York.

Op 28 juni 1975 trouwde ze met Jorge Guillermo, die geboren was in Havana, Cuba. Het burgerlijk huwelijk vond plaats in het gemeentehuis van Baarn, mijn geboortedorp en de gemeente waarin Paleis Soestdijk staat. Het kerkelijk huwelijk vond plaats in de Domkerk in Utrecht. Voor het huwelijk was geen toestemming aan de Staten-Generaal gevraagd. Het stel kreeg drie kinderen:
Bernardo Federico Tomás (17 juni 1977), Nicolás Daniel Mauricio (6 juli 1979) en Juliana Edenia Antonia (8 oktober 1981). In 1994 gingen Christina en Jorge uit elkaar. Christina woonde in New York met haar zonen en dochter Juliana woonde bij haar vader in Londen.

Prinses Christina en muziek zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ze zong bijvoorbeeld tijdens de uitvaarten van haar beide ouders en bij de huwelijken van Prins Bernhard, de zoon van haar zus Margriet en het huwelijk van haar eigen zoon Bernardo. Sinds 1990 bestaat het Prinses Christina Concours, een concours dat klassieke muziek, jazz en compositie wil promoten onder jongeren van 12 tot en met 19 jaar. Eerder heette dit concours het Edith Stein Concours (vanaf 1974), naar het gelijknamige College in Den Haag. Christina was erevoorzitter van de stichting.

Er zijn twee CD’s verschenen van haar hand: in 2000 een kerstalbum en in 2002 het album ‘The me nobody knows’, waarvan de opbrengsten naar het Prinses Christina Concours en de slachtoffers van de aanslagen van 9/11 gingen.

Christina heeft vier kleinkinderen, een zoon en dochter van haar oudste zoon en een zoon en dochter van haar dochter.

In juni 2018 had de RVD laten weten dat er in het najaar van 2017 botkanker was geconstateerd bij de prinses. Ze overleed aan de gevolgen hiervan op 16 augustus 2019 in Paleis Noordeinde in Den Haag. Ze wordt in besloten kring gecremeerd en zal dus niet worden bijgezet in de Grafkelde van de Oranjes onder de Nieuwe Kerk in Delft.

(Visited 131 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *