Prinses Dagmar van Denemarken alias tsarina Maria Fjodorovna

Inderdaad, deze twee namen behoren toe aan één persoon. In landen als Rusland was het gebruikelijk dat een bruid van buitenlandse komaf een Russische naam aannam. Dat Dagmar na haar huwelijk als Maria door het leven ging, komt hoogstwaarschijnlijk doordat haar eerste doopnaam Marie is.

Marie Sophie Frederikke Dagmar werd geboren op 26 november 1847 in Kopenhagen, Denemarken. Dat haar vader later de koning van Denemarken werd, lag toen nog niet voor de hand. Haar vader Christiaan trouwde met een nicht van de Deense koning Frederik VII. De zoon van deze koning kreeg geen nakomelingen waardoor Frederik op zoek ging naar een andere troonopvolger. Pas in 1853 werd duidelijk dat Christiaan dat zou zijn. In 1863 volgde hij Frederik VII op als koning Christiaan IX.

Dagmar had twee oudere broers, een oudere zus, Alexandra, en nog een jongere broer en zus. 1863 was een belangrijk jaar voor het gezin. Buiten dat haar vader koning werd, trouwde haar oudere zus met de Britse kroonprins Eduard en werd haar broer Willem koning George I van Griekenland. Dagmar’s moeder had hechte banden met het Russische hof en zo kwam het dat Dagmar zich in 1864 verloofde met tsarevitsj Nicolaas. Een jaar later echter overleed Nicolaas. De beide moeders besloten dat Dagmar dan maar moest trouwen met de jongere broer van Nicolaas, de nieuwe tsarevitsj Alexander. Alexander had altijd al een oogje gehad op de verloofde van zijn broer, dus die was erg blij met het besluit van zijn moeder en ook Dagmar kon zich in het besluit vinden, ze ontwikkelde een intense liefde voor Alexander. Dagmar bekeerde zich tot de Russisch-orthodoxe kerk en nam de naam Maria Fjodorovna aan. Ze trouwden op 28 oktober 1866 in Sint Petersburg.

Het paar kreeg tussen 1868 en 1882 zes kinderen. De oudste, zoon Nicolaas, vernoemd naar zijn overgrootvader en de overleden broer van zijn vader, werd later de laatste tsaar van Rusland die in 1918 werd vermoord door de bolsjewieken. De tweede zoon, Alexander, overleed aan hersenvliesontsteking op de leeftijd van elf maanden. De derde zoon, Georgi, overleed op 28-jarige leeftijd aan tuberculose. Grootvorstin Xenia trouwde met haar neef, de zoon van de jongste broer van haar vader. Haar dochter was getrouwd met één van de moordenaars van Raspoetin. Michaël werd in titel tsaar na het gedwongen aftreden van zijn broer, maar werd ook vermoord in 1918. Grootvorstin Olga trouwde twee keer, de laatste keer met een niet-adellijke officier.

Maria was, na het overlijden van haar tweede kind, erg beschermend naar de andere kinderen. Zij waren niet echt klaar voor hun leven in de openbaarheid. Ook was zij tegen het huwelijk van haar oudste zoon met prinses Alix, kleindochter van koningin Victoria. Ze maakte het haar schoondochter niet makkelijk. Als oud-tsarina (haar man was in 1894 al overleden) hield ze zich bezig met goede doelen en was ze druk bezig haar positie binnen de Russische society te behouden. Ze reisde veel en had op het Deense platteland een villa waar ze zich regelmatig terugtrok met haar zus Alexandra. In 1928 overleed ze op 80-jarige leeftijd in deze villa, nadat ze eerst tijdens de Russische revolutie had geweigerd Rusland te verlaten en zich had teruggetrokken in een villa in De Krim, samen met haar dochters en hun gezinnen. In 1919 ontvluchtte ze Rusland, op aandringen van haar zus en vestigde ze zich uiteindelijk in Denemarken. Ze werd bijgezet in de kathedraal van Roskilde en volgens haar wens om bij haar man begraven te worden ‘zodra de situatie in Rusland genormaliseerd was’, in 2006 herbegraven in Sint-Petersburg.

(Visited 205 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *