Schapen en complotdenkers in hetzelfde schuitje

Polarisatie. Dat is naast het coronagedoe misschien wel het grootste probleem. De twee kampen die in de samenleving ontstaan zijn. Hoe je staat in de coronadiscussie geeft je al snel een stickertje. Je bent of een schaap of een complotdenker. Beide titels zijn bepaald geen compliment. De complotdenker wordt ervan beticht in de gekste dingen te geloven en zonder zelf na te denken te zijn meegezogen in de fabeltjesfuik. Het schaap wordt verweten zonder zelf na te denken de regering te volgen in de angst voor corona. Beide groepen vinden hun karakterschets niet kloppen.

Ik ga hier nu niet uitleggen hoe ik de dingen zie. Ik ben nooit zo uitgesproken, maar in dezen zou ik de mensen wel wakker willen schudden en roepen: ‘Toe nou, kijk nou, word wakker en zie nou wat er gebeurt!’ Ik kan het niet anders zien dan ik het zie en ik vind het ontzettend frustrerend om alles kapot te zien gaan. Geheel tegen mijn karakter in heb ik ineens de neiging om mensen te overtuigen van mijn kant van het verhaal, mijn uitzicht op de 6 of de 9 van dit plaatje. En, zoals het plaatje simpel en duidelijk weergeeft, hebben beide personen gelijk.

Wat het plaatje ook weergeeft, is dat beide personen rechtlijnig tegenover elkaar staan als vertegenwoordigers van de twee groepen, de zessen en de negens. Hoe moeilijk het ook lijkt, misschien kunnen beide figuren samen een rondje lopen rond het cijfer, om het eens samen van de zijkant te bekijken bijvoorbeeld. De kans is erg groot dat beide figuren, na het rondje, nog steeds dezelfde overtuiging hebben, maar in ieder geval hebben ze ook naar de andere kant gekeken.

Als wij dat nou ook eens proberen? Niet elkaar affikken of belachelijk maken, maar elkaar proberen te begrijpen en respect te hebben voor de verschillende standpunten. Want voorlopig zullen we allemaal door moeten in deze wereld met dit vraagstuk en deze problemen. We mogen dan twee kampen zijn, maar zowel de schapen als de complotdenkers zitten in hetzelfde schuitje. En laten we het in deze donkere dagen een beetje gezellig maken in de schuit.

(Visited 441 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *