Vernoemen: Stevelina en Klarus

Vernoemen. In vroeger tijden was het de regel. En het was niet persé zo dat meisjes naar vrouwen vernoemd werden en jongens naar mannen. Getuige alle Fransjes, Dirkjes en Gerritjes, jongensnamen die zijn omgebouwd naar meisjesnamen.

Ik zat wat te onderzoeken in Marc zijn stamboom en dan wil ik nog weleens afdwalen, dan vind ik in zo’n gezin iemand die me interesseert, omdat hij twee keer getrouwd is geweest ofzo en dan heeft een kind daarvan weer iets anders interessants waardoor ik daarop doorborduur. Zo stuitte ik op twee kinderen met opvallende namen.

De centrale figuur is even Jan van den Broek, geboren in 1815. Hele gewone naam. Hij is getrouwd met Dirkje van der Grift. Daar heb je dus zo’n geval. Een vrouw die Dirkje heet. Ze is vernoemd naar haar oma, die ook Dirkje heette. Zij zal wellicht vernoemd zijn naar een man die Dirk heette. Deze oma Dirkje was getrouwd met Steven Bos, nog steeds niets bijzonders aan de hand. We gaan terug naar kleindochter Dirkje en haar man Jan. Zij krijgen een hele trits kinderen. De oudste is Neeltje die vernoemd wordt naar de moeder van haar vader. Dan komt er al een leuke, zoon Dirk Jan, vernoemd naar zijn beide ouders! Heel gewaagd als tweede kind. De derde is Jacoba, zij wordt vernoemd naar de vader van haar vader. Nu wordt het tijd dat moeder’s kant vernoemd wordt. Er wordt een dochter geboren, maar kennelijk is er besloten dat Dirkje’s opa vernoemd zou worden, de Steven waar ik het eerder over had. Dus wordt deze dochter Stevelina genoemd! Een bijzondere vondst. Het zal vast niet zo geweest zijn dat haar roepnaam ook Stevelina was, dat was in die tijd veel te lang en te deftig. Ik kan gaan filosoferen wat de roepnaam geweest kan zijn, maar mensen waren creatief in die tijd, dat kan variëren van Lina, tot Ina, Stina of Vlien. Hierna wordt er weer een Neeltje geboren omdat de eerste Neeltje is overleden, zij werd vijf jaar oud. Dan komt er nog een Melis, Jan Willem, Willemina Johanna en Everard. Opvallend is dat de moeder van Dirkje, Wulfje, niet vernoemd wordt.

Terug naar Jan van den Broek. Jan heeft namelijk een broer met ook een opvallende naam, Klarus. Eigenlijk had hij twee broers met deze naam. De eerste is slechts twee jaar oud geworden. Zeven weken na het overlijden van Klarus wordt zijn broertje geboren, in januari 1825 en die krijgt dus dezelfde naam. Klarus. Wonderlijke naam. Het kwartje viel toen ik de naam zag van oma van Jan en Klarus. Zij heet namelijk Klara! Haar man heette Jan en zo kwam Jan van den Broek dus aan zijn naam. Het kan verkeren.

(Visited 123 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *