Vlinders, een teken van transformatie en groei

Deze spreuk kwam ik van de week tegen en hij getuigt uiteraard van een boel waarheid.

De vlinder is het ultieme voorbeeld van transformatie, van enorme groei. De rups spint zichzelf in in een cocon en transformeert, verstopt voor het oog van de wereld. Als bij toverslag komt hij tevoorschijn uit de cocon en is onherkenbaar veranderd, van een rups naar een prachtig gekleurde, sierlijke vlinder!

Nu vroeg ik me af: zou je het ook andersom kunnen zien? Dat het verschijnen van vlinders, betekent dat je transformeert?

In een filosofische bui bedacht ik dit. Als je vlinders in je buik hebt, betekent dat dan dat je gegroeid bent?

Het gevoel kennen we allemaal wel, van kort of lang geleden, vlinders in je buik. Ik denk dat het inderdaad wel met groei te maken heeft. Je bent in ieder geval bereid tot groei, tot transformatie. Vlinders zorgen ervoor dat je je open stelt voor de ander, dat je zijn of haar invloed verwelkomt om jou te laten groeien, je staat open voor nieuwe inzichten en nieuwe invloeden betekenen altijd dat je verandert Of dat nu een heel klein beetje is of heel radicaal, erna is er altijd iets veranderd, je bent een ervaring rijker. Hoeveel en in welke richting het je verandert, weet je niet van tevoren. Je haalt je verdedigingsmuren dus omlaag in goed vertrouwen, zonder te weten of het iets oplevert en zo ja, wat het dan oplevert.

En ook de vlinders in je buik transformeren weer, want ze zijn er nooit ’to stay’. Ze kunnen doven of ze kunnen groeien en als ze groeien, transformeren ze naar een ander gevoel, het ‘houden van’. En hoe jammer dat soms ook is, het is ook goed, want vlinders zijn er nooit het hele jaar door, ze zijn er altijd maar een periode. Hun korte, heftige leven kost een boel energie, maar ze brengen ook veel teweeg, al is het maar de herinnering aan zijn prachtige, sierlijke en fragiele verschijning.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *