Wat gebeurt er als we stoppen met vaccineren?

(dit blog is eind 2019 geschreven)

Gisteren vond ik op de FB pagina van de vereniging Kritisch Prikken een artikel met de naam ‘What would happen if too many people stopped vaccinating?’ Een interessant artikel. Wat zou er eigenlijk gebeuren als er niet meer, of heel veel minder, werd gevaccineerd? Nu vond afgelopen week de ‘Global Vaccine Summit’ plaats in Brussel, een event dat wordt georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met de World Health Organisation. Van daaruit zal verder gepusht worden op vaccinatie, dus is het goed om eens te kijken wat nou de gevolgen zouden zijn als de vaccinatiegraad tot ver onder de 95% zou dalen. Ik heb het artikel enigszins vertaald. Lees en huiver!

We delen de ziektes in in verschillende groepen. Eerst maar de groep ziektes waarvan het aantal gevallen niet zal stijgen. Dit zijn ziektes die niet door normaal contact met andere personen overdraagbaar zijn. Een ziekte die helemaal niet besmettelijk is, is Tetanus. Hepatitis B is overdraagbaar door seksueel contact, het delen van naalden bij drugsgebruik of contact met geïnfecteerd bloed (en dan alleen nog als het in jouw bloedbaan komt). HPV is alleen seksueel overdraagbaar. Allemaal dus geen direct gevaar voor de volksgezondheid.

De Meningokokkenbacterie is bij 10% van de mensen in de neus aanwezig. In verreweg de meeste ziektegevallen betreft het een opvlamming van de eigen bacteriën en niet een besmetting door anderen. Als je ziek bent, kun je het niet door normaal contact overbrengen op een ander.

Dan is er een groep vaccins die alleen het individu beschermt dat het vaccin heeft ontvangen. Het vaccin voorkomt niet dat je de ziekte kunt doorgeven aan een ander persoon! Het Polio vaccin is hier een voorbeeld van, je kunt Polio dus wel degelijk doorgeven aan iemand anders als je gevaccineerd bent! Het Kinkhoest-vaccin helpt individuele gevallen van Kinkhoest voorkomen bij jonge kinderen. Dit vaccin verliest echter snel zijn werking, maar ook voorkomt het niet dat je anderen kunt besmetten. Voor de griepprik en het vaccin tegen Difterie geldt ook dat het alleen de persoon beschermt die het vaccin heeft ontvangen, maar je kunt gewoon anderen besmetten.

Bij de volgende groep vaccins is er nog iets anders aan de hand. Het betreft ziektes die uit verschillende stammen bestaan. De vaccins beschermen slechts tegen enkele van deze stammen. Het is zelfs zo dat door te vaccineren andere stammen actiever kunnen worden! Bij Pneumokokken zijn tachtig stammen bekend, het vaccin bestrijdt er dertien. Bij HPV zijn er ongeveer honderd stammen bekend en afhankelijk van welk vaccin gebruikt wordt, bestrijdt het vaccin er 2, 4 of 9. In het geval van de griepprik wordt er ieder jaar een vaccin gemaakt tegen de stammen waarvan verwacht wordt dat ze actief zijn. Dit wordt uiteraard een tijd van tevoren bepaald, waardoor het vaak voorkomt dat deze verwachting helemaal niet uitkomt en er andere stammen griep veroorzaken dan die in het vaccin zijn opgenomen.

Voor alle bovenstaande vaccinaties geldt dus dat de individuele kans op de ziekte verkleind wordt, maar een dalende vaccinatiegraad zorgt er niet voor dat er grotere uitbraken van deze ziektes zullen komen.

Dan zijn er ziektes waarvan meer patiënten te verwachten zijn als de vaccinatiegraad daalt, maar in al deze gevallen gaat het om overwegend milde (kinder)ziekten. Er is gekeken naar complicaties en overlijdens door deze ziektes in de United States vlak voor de vaccinaties werden geïntroduceerd.

In het geval van de mazelen is het zo dat zowat iedereen de ziekte doormaakte er levenslang immuun was. Er overleed in de 50’s en 60’s 1 op de 500.000 mensen aan de ziekte. Als je kijkt naar patiënten die de ziekte doormaakten, overleed 1 op de 10.000 eraan. In de media wordt nu vaak gezegd dat 1 op de 500 overlijdt, maar dan gaat het om gerapporteerde gevallen van mazelen van kinderen die complicaties hebben, niet alle gevallen die niet gerapporteerd zijn.

Bij de Bof geldt ook dat doormaken van de ziekte zorgt voor levenslange immuniteit. In Amerika overleed van elke 5.000 gerapporteerde gevallen één persoon. Wederom, de gerapporteerde gevallen zijn een klein deel van het totale aantal patiënten. Complicaties als onvruchtbaarheid bij mannen (1 op 7.700) en gehoorschade (1 op 20.000) waren zeldzaam. Gezien in de totale populatie overleed 1 op de 4 miljoen mensen aan De Bof.

Aan Rode Hond overleed slechts 1 op de 9 miljoen mensen. De reden van vaccinatie hier was dat een zwangere vrouw die Rode Hond kreeg, kans had op een kind met aangeboren afwijkingen. Dit gebeurde in 1 op de 20.000 geboortes.

Tegen waterpokken wordt in Nederland niet gevaccineerd, in Amerika wel. Daar overleed 1 op de 2,3 miljoen aan complicaties bij waterpokken.

Voor de introductie van het Hib vaccin overleed 1 op de 2 miljoen mensen aan deze ziekte. Als je daarbij ook de restschade rekent van Meningitis, zoals doofheid en hersenschade, gaat het om 1 op de 600.000 mensen.

Een vaccinatie tegen het Rotavirus staat in Nederland op de planning voor kwetsbare baby’s. Deze zou per juni 2019 worden geïntroduceerd, maar is uitgesteld. In Amerika overleed 1 op de 10 miljoen mensen aan de ziekte.

Ook al voorkomt het Polio vaccin niet dat je anderen kunt besmetten is het interessant te kijken wat er gebeuren zou als de ziekte terugkwam. Voor de introductie van het vaccin overleed 1 op de 100.000 mensen aan de ziekte, of hield er een permanente verlamming aan over. 95% van de mensen die de ziekte kreeg, had geen symptomen, 4% had lichte koorts en maagklachten. Slechts 1% had neurologische complicaties, waarvan de helft volledig genas na fysiotherapie.

Dus, wat zou er echt gebeuren als een groot deel van de mensen niet meer gevaccineerd werd? De helft van de vaccins zorgt er niet eens voor dat we anderen niet kunnen besmetten door normaal intermenselijk contact. Verder zijn de risico’s op complicaties en overlijden zeer klein. Het risico dat je overlijdt aan één van bovengenoemde ziektes of er permanente schade aan overhoudt, is kleiner dan de kans dat je door de bliksem wordt getroffen gedurende je leven (1 op 12.000). Feitelijk is een ziekte als griep veel dodelijker. Een grote uitbraak van ziektes is dus geen realistische bedreiging. In principe is het veel effectiever om bij een uitbraak mensen in quarantaine te plaatsen of een beperkte groep in te enten.

En dan hebben we het nog niet gehad over welke ziektes zullen verminder door niet inenten…

Bron:   http://immunityeducationgroup.org/happen-many-people-stopped-vaccinating/?fbclid=IwAR0yKdqOfqGtm2I3giHGSh6by29rj4uN49ie2bKvRHpe88A0xIAPUyPyWJg

(Visited 54 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *