Cornelia Puijk

Cornelia Puijk werd geboren op 19 januari 1881 in Hilversum. Ze was een zogenoemd ‘voorkind’, oftewel een kind dat geboren werd voordat de ouders getrouwd waren. Haar moeder was Aaltje Veltmeijer, twintig jaar oud bij de geboorte van haar eersteling, en haar vader was Cornelis Puijk, die 25 jaar oud was. Haar moeder was een Hilversumse, haar vader was geboren in Blaricum. Cornelia is niet vernoemd naar haar opa’s en oma’s, maar naar haar vader, waarmee Cornelis zijn onwettige dochter erkende. Cornelis en Aaltje trouwden op 5 juli 1882, Cornelia was toen dus al bijna anderhalf jaar oud. Zij werd bij dit huwelijk gewettigd, officieel erkend dus. De schande was waarschijnlijk groot en het echtpaar heeft er kennelijk voor gezorgd dat dit niet nog een keer gebeurde want het tweede kind van dit stel kwam in augustus 1883 ter wereld. Het was een zoon die Jacob genoemd werd, naar de vader van Cornelis die al in 1870 overleden was. Jacob werd slechts twee maanden oud. In 1884 of 1885 werd Willem geboren, naar de vader van Aaltje. Daarna, of wellicht was het het tweelingzusje van Willem, werd Lamberta geboren, naar de moeder van Cornelis, die overleed toen hij vijf jaar oud was. Lamberta werd slechts zeventien dagen oud.  In 1886 was daar Jacoba, vernoemd naar de moeder van Aaltje.

Op 9 juni 1888 overleed de kleine Willem, hij was drie jaar oud. Op 9 februari 1889 zag een nieuwe zoon het levenslicht, een nieuwe Willem. Zo ging dat in die tijd. Daarna volgden Jan, die ook wel vermeld wordt als Jacob, heel wonderlijk, Koosje en een nieuwe Lamberta. Daarna nog een Gijsbertus die slechts één jaar oud werd, Alida, vernoemd naar haar moeder en Catharina in 1903. Onze Cornelia was 22 jaar oud toen haar jongste zusje geboren werd. Ze was de oudste van twaalf kinderen. Haar ouders werden behoorlijk oud, 72 en 79 jaar en overleden in 1933 en 1935.

Cornelia trouwde op 16 mei 1906 in Hilversum met Petrus Augustinus Smet. Zijn roepnaam was Piet. Hij was een Belg, geboren in Sint Niklaas. Piet was voddenboer. Ik heb geen idee hoe er in die tijd tegen een dergelijk huwelijk aangekeken werd. Ik weet ook niet wat Piet naar Nederland had gedreven. In ieder geval, ze trouwden en wat haar ouders fout deden, deed Cornelia goed, hun oudste zoon werd negen maanden en acht dagen na hun huwelijk geboren, Josephus Joannes, vernoemd naar de Belgische opa, de vader van Piet. Veertien maanden later werd Cornelis geboren, vernoemd naar de vader van Cornelia. Anderhalf jaar later werd dochter Rosalia geboren, naar de Belgische oma. Op 31 augustus 1912 werd mijn opa, Willem Smet geboren, naar Willem Veltmeijer, de opa van Cornelia, en in 1916 sloot Frans Smet de rij. Vijf kinderen kregen ze.

Zoon Cornelis overleed in de oorlog, vermoedelijk terwijl hij aan het werk was. Hij overleed op het adres Salviastraat 10 in Hilversum. Hij werd slechts 34 jaar oud. Hij liet een vrouw en drie zonen achter.  Ook hun oudste zoon werd niet oud, hij overleed op 28 oktober 1948, een vrouw en elf kinderen achterlatend. De jongsten, een tweeling, waren slechts acht maanden oud op dat moment. Cornelia en Piet maakten dit allemaal nog mee, ook de geboorte van de drieling van zoon Willem in 1947. Cornelia overleed op 20 juni 1951, Piet bijna vijf jaar later, op 24 februari 1956.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *