De Ascendant

Als je je iets verder verdiept in astrologie, hoor je al snel de term: Ascendant. Kennelijk een belangrijk punt in de horoscoop. Wat is de Ascendant?

De Ascendant is het begin van het eerste huis in de horoscooptekening. Het is het dierenriemteken dat aan de horizon stond op het moment dat je geboren werd. Je moet je voorstellen dat, doordat de aarde er 24 uur over doet om rond te draaien, alle dierenriemtekens elke dag op enig moment aan de horizon staan. Als je op de evenaar geboren wordt, komen de 12 tekens allemaal even lang aan de horizon te staan, allemaal dus twee uur per dag. Door onze plek op de aardbol en de schuine stand van de aarde, is dat bij ons niet het geval. Bij ons gaan de tekens steenbok, waterman en vissen vrij snel langs en de tekens kreeft, leeuw en maagd langzaam. Er zijn dus verhoudingsgewijs heel veel meer mensen met een kreeft- of maagd-ascendant dan er zijn met bijvoorbeeld een waterman-ascendant. 

Op het internet zijn er diverse websites waar je kunt laten berekenen wat je ascendant is (bijvoorbeeld bij Catharinaweb.nl). Het is bijvoorbeeld ook niet zo dat je, als je om 3 uur ’s nachts geboren wordt in januari, dezelfde Ascendant hebt als om 3 uur ’s nachts in juli. De regel is: als je bij zonsopkomst geboren wordt, is je Ascendant gelijk aan je zonneteken, dus je sterrenbeeld. 

De Ascendant is de poort naar de buitenwereld, een Ascendant geeft aan hoe je in eerste instantie op de buitenwereld overkomt, de eerste indruk die je geeft aan mensen die je nog niet kennen.  Je hebt weleens van die mensen die totaal anders overkomen dan ze werkelijk zijn, die je echt even wat beter moet leren kennen en dan denkt: jeetje, ik had hem of haar heel anders verwacht! Dat zijn mensen die waarschijnlijk als Ascendant een teken hebben dat haaks staat op hun sterrenbeeld. 

Grappig is dat je ook erfelijkheid terugziet in de horoscoop. Heel vaak is de Ascendant het sterrenbeeld van één van je ouders! Ikzelf heb bijvoorbeeld een tweelingen-ascendant, mijn moeder was een tweelingen. Mijn zoon heeft een waterman-ascendant terwijl ik een waterman ben. Ik zie dit heel veel meer dan gemiddeld bevestigd en dat geeft maar weer aan dat niets op toeval berust. Ook het tijdstip van je geboorte probeert je genen weer te geven!

Soms probeer ik weleens te raden wat iemand zijn Ascendant is. Heel af en toe lukt dat, want het is best heel moeilijk. Ik leerde eens iemand kennen die zo enthousiast en vol vuur was, dat ik bijna zeker wist met een boogschutter-ascendant te maken te hebben en dat klopte! Of iemand die in eerste instantie heel erg zakelijk overkwam, die een steenbok-ascendant bleek te bezitten. De mensen die ondoorgrondelijk en mysterieus overkomen, kunnen een schorpioen- of vissen-ascendant hebben. De schorpioen-ascendanten hebben vaak iets broeierigs over zich. 

(Visited 164 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *