Religie volgens de documentaire Zeitgeist

Ik keek laatst de documentaire Zeitgeist en was verbaasd over wat zij onderzocht en ontdekt hebben m.b.t. religie, de oorsprong ervan en de overeenkomsten tussen allerlei wereldreligies.

De documentaire kwam al uit in 2007 en deze eerste documentaire bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over religie. In 2008 en 2011 zijn er vervolgen op de documentaire uitgekomen.

De documentaire begint met een intro van bijna een kwartier die je rustig een keer of vijf kunt beluisteren om echt goed tot je door te laten dringen wat er nu eigenlijk gezegd wordt. Het is voor mij een bewustwording van denken zoals dat ons aangeleerd wordt, naar diep van binnen voelen wat je zelf echt denkt en voelt. 

Daarna volgt een deel uit een voorstelling van George Carlin over religie. Deze man heeft een nuchtere en scherpe (hilarische) kijk op hoe religie in elkaar zit. Op Youtube zijn meerdere video’s van hem te vinden, echt een aanrader om eens te gaan bekijken.

Daarna volgt een uiteenzetting over hoe religie is ontstaan en hoe dat is vertaald van het primitieve aanbidden van de zon naar religies zoals die in de loop der tijd zijn ontwikkeld tot aan het Christendom.

In den beginne was daar de zon. De zon die mens, dier en plant warmte en licht gaf, om te groeien en te kunnen leven. De zon die iedere dag weer opkwam en ’s avonds weer onderging. Dit werd door primitieve volken vertaald als dat de zon ’s morgens het donker overwon en het donker dat ’s avonds weer van de zon won, weergegeven in een godheid en een duivelheid, het licht en het donker, het goede en het slechte. Een dualiteit die overal in terugkomt.

De laatste jaren ging ik ervan uit dat kerst van origine het feest van het licht was, een paar dagen nadat de kortste dag daar was en dat daar later de geboorte van Christus op geplakt is. Net zoals Pasen, dat gevierd wordt aan het begin van de lente, in primitieve tijden naar mijn idee het lentefeest was. Zeitgeist legt heel mooi uit hoe dit in elkaar zit. Op 21 december is de kortste dag, de zon komt dan het minst hoog boven de horizon. Daarna komt de zon niet meteen iets hoger boven de horizon, maar staat drie dagen stil. Op de vierde dag, 25 december dus, komt hij voor het eerst weer iets hoger. De (weder)geboorte van de zon. De zon die in den beginne werd aanbeden als een godheid, de geboorte van een godheid dus, de geboorte van … Jezus, in het christelijke geloof. 

Dat van die drie dagen stilstand wordt ook mooi vertaald. Met Pasen vieren Christenen de opstanding van Jezus. Terug naar 21 december. De zon staat op zijn laagste punt, in het sterrenbeeld Zuiderkruis. De zon, of Jezus, zoals hierboven uitgelegd, ‘hing’ dus aan het kruis. Hij stond drie dagen stil in de laagste, donkerste stand, oftewel, hij was dood. Na drie dagen stijgt de zon weer aan de hemel, hij stond dus op uit de dood. Dit wordt aan het begin van de lente gevierd, omdat op dat moment het licht echt wint van het donker, de dagen bevatten dan weer meer licht dan donker. 

Apart zijn ook de overeenkomsten tussen het christendom en veel andere religies. 

Vaak is een godheid of Jezus-figuur geboren uit een maagd. 

De naam van die maagd/moeder begon meestal met een M. 

Ze werden geboren op 25 december.

De geboorte werd vergezeld of aangekondigd door een ster in het oosten.
Ze werden bij hun geboorte aanbeden door drie koningen.

Vanaf hun 12de werden ze leraar.

Op hun 30ste werden ze gedoopt.

Ze werden gevolgd of omringd door 12 discipelen (de 12 dierenriemtekens) en verrichtten wonderen.

Ze werden verraden, gekruisigd en stonden na drie dagen op uit de dood.

Jawel, al deze overeenkomsten zijn er tussen vele geloven. De oorsprong van het verhaal ligt in het Egyptische geloof, het verhaal van Horus. Daar is het christendom dus op gebaseerd.

Op 25 december staat de heldere ster Sirius ten oosten van waar de zon opkomt en de drie sterren van de gordel van Orion staan in lijn met deze ster. Zij zijn de drie koningen. Deze lijn wijst naar het punt waar de zon opkomt op 25 december, hij wijst dus naar de ‘geboorte’ van de zon, de vroegste aanbeden godheid.

De documentaire is nog veel uitgebreider en als ik je interesse heb mogen wekken met dit blog, raad ik je zeker aan op youtube te zoeken naar Zeitgeist. Hij bestaat uit meer delen die andere onderwerpen behandelen. Andere onderwerpen die je uitnodigen kritischer te kijken naar de wereld, de politiek en hoe die aan ons gepresenteerd wordt.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Eén reactie

  1. Dit is dus het probleem met veel mensen tegenwoordig. Je ziet iets in een documentaire en je neemt het voor zoete koek aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *