De coronaverwachtingen voor de zomer en vooruitzichten naar de herfst

We versoepelen! En zelfs vier hele dagen eerder dan volgens het schema wordt stap vier van het openingsplan gezet. Vier hele dagen! Er wordt zelfs overwogen de mondkapjesplicht los te laten. Misschien per half juli, maar misschien ook wel tegelijkertijd met deze vierde stap, dus op 26 juni. We mogen dus een zonnige, onbezorgde zomer tegemoet zien, alleen de anderhalve meter afstand blijft staan. Nou ja, en het toegangstesten natuurlijk, voor evenementen waar de anderhalve meter niet gehouden kan worden. En de verplichte test als je naar het buitenland wil. Tenzij je gevaccineerd bent, dan kun je met je digital green pass gewoon reizen. Even die groene QR code tonen en gaan. Per wanneer dat geregeld is, is nog niet precies bekend. Zie je wel, al die complotdenkers hebben ongelijk: er wordt wel degelijk versoepeld als het kan, zij met hun dictatuur en totalitair regime, wat een onzin. Straks is iedereen gevaccineerd, nou ja, op die paar wappies na dan, en dan kunnen we weer gewoon verder met ons leven, deze periode vergeten.

Ik wil dit mooie zonnige beeld niet verstoren, maar ik zie wel degelijk een grote donderwolk in de verte. Om niet te zeggen een categorie 5 orkaan. Natuurlijk, er wordt versoepeld, dat klopt. Maar er worden ook meteen kanttekeningen gemaakt, vast zaadjes geplant voor het geval dat. We moeten niet te snel versoepelen, ons niet te snel rijk rekenen. Want, de varianten. Want, kijk hoe het vorig jaar ging na de zomervakantie, toen de vakantiegangers het virus weer mee terug namen in hun koffer. Want, we weten niet hoe lang de vaccins beschermen en of ze tegen eventuele toekomstige varianten beschermen. Er is dus al een kapstok gebouwd waar heel snel nieuwe maatregelen aan opgehangen kunnen worden. En natuurlijk gaan we nu niet wachten tot een nieuwe variant hier al veel ziektegevallen veroorzaakt, nee, we gaan de boel pro-actief te lijf. Gewoon voor de zekerheid. We willen de zorg toch niet weer zo overbelasten? We willen geen doden, geen mensen met long-covid, geen ziekenhuisopnames, geen positieve testen. We willen het beste voor ons allemaal, voor de ander. We doen het samen.

Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die denken dat het coronapaspoort tijdelijk is, dat dat gewoon vervalt, straks, per 1 september. En dat de spoedwet dan niet meer verlengd wordt en daarmee de ondergrond onder alle maatregelen. Die mensen zijn er. Iedereen gevaccineerd, corona de wereld uit. Maar zo is het niet.

Hugo heeft het graag over zijn gereedschapskist. Die houdt hij graag zo vol mogelijk. Mijn verwachtingen voor de herfst? De gereedschapskist blijft vol, daar gaat niets uit. De spoedwet wordt verlengd met het oog op dreigende varianten. De mondkapjesplicht zal preventief weer uit het vet gehaald worden. Dat digitale groene paspoort is wel heel erg makkelijk, dus die houden we erin. Iedereen die zich niet eens voor een ander heeft willen laten vaccineren, tja, die is de klos. Die moet zich dan maar gaan testen. Wist je van tevoren. Ik bedoel, als je dat niet eens voor de ander en de groepsimmuniteit over hebt, dan  moet je nu niet gaan zeuren. Testen voor het theater en grote evenementen. Testen voor het museum, voor school en je werk. Oh, en die vaccins… Tja, het is heel vervelend, maar tegen de huidige variant werken ze toch niet zo goed. Weet je wat? Als iedereen nog even een extra prikje haalt, dan is dat probleem ook opgelost. Naar verwachting. Ja, gewoon van de vaccins die we al hadden, daar hebben we er nog heel erg veel van en zo’n derde prik boost je immuunsysteem. Nee, het maakt niet uit dat hij niet helemaal goed werkt tegen deze variant. Je hebt al twee van die prikken gehad, zo’n derde prik does the job, denken we. Nou ja, er is nog een variant en die verspreidt wel heel snel, veel sneller dan verwacht, dus ja, jammer, maar we kijken even in de gereedschapskist. Ah, de avondklok, ja, die zullen we toch weer in moeten zetten. En de horeca, ja, die moet ook weer dicht. Niets aan te doen. Het zijn de varianten hè? En die zijn ontstaan omdat er toch een te grote groep is die zich niet wil laten prikken. Die mensen zijn heel egoïstisch, die hebben niets voor ‘de ander’ over. En daarom zitten we nu weer met die maatregelen. Winkelen op afspraak, bezoeksbeperkingen. Oja, en dat winkelen op afspraak, bij niet-essentiële winkels is dat alleen voor mensen met een coronapaspoort of negatieve test. Het is niet anders. Het virus is slim. We kunnen het ons niet permitteren.

Er wordt hard gewerkt aan een update van de vaccins, want, tja, die derde prik heeft toch niet gebracht wat ervan verwacht werd. Maar, zo’n mRNA vaccin is zo aangepast, gelukkig. We danken god op onze blote knieën voor de wetenschap! En, eureka!, het is gelukt, de vaccins zijn er! Twee prikken, ja, iedereen moet echt twee prikken en we zetten er de vaart in. Gelukkig hebben we de infrastructuur nog van vorig jaar, dus we kunnen snel van start, als er voldoende vaccins geleverd worden natuurlijk. Naar verwachting kan dan iedereen voor 1 mei opnieuw zijn geprikt. Tja, corona gaat niet meer weg, we zullen ermee moeten leren leven, ieder jaar twee prikjes. Maar iedereen is nu gewend aan de mondkapjes en dat winkelen op afspraak gaat eigenlijk prima. Die paar ongevaccineerden en testweigeraars, die kunnen gewoon via internet bestellen, dat is dan niet anders. De prijs van hun egoïsme, hadden ze maar gewoon dat prikkie moeten nemen. Ze doen het zelf. Eigen schuld.

En toen kwam het zomerweer en daalden de ‘besmettingen’, toevallig is dat hè? Net als vorig jaar en het jaar ervoor. Nee, dat komt niet door het weer, het komt natuurlijk door de vaccinaties! We kunnen versoepelen, even ademhalen, ja letterlijk, want de mondkapjes mogen weer de sokkenla in, tot de herfst. De horeca mag weer open. De winkeliers zijn nu zo gewend aan dat winkelen op afspraak, dus dat laten we maar zo, we moeten ook niet teveel ineens loslaten, want, de varianten hè?

Het stopt niet, niet vanzelf.

(Visited 1.002 times, 1 visits today)

3 reacties

  1. De mensen die dit nog steeds niet zien, worden niet meer wakker. Doen nu alles al volgzaam en hebben straks geen moeite meer met weer maatregelen.

  2. En gelukkig weten we straks alleen nog maar het echte nieuws want het ANP is overgekocht door iemand die vindt dat je geen voorrang moet krijgen als je niet geprikt bent. Alsof iemand voorrang zou krijgen. Nou ja, zo was het natuurlijk wel, hoe zieker je bent, hoe verder vooraan in de rij. Dat was toen wel logisch, maar nu nie tmeer. Nu gaat eerst alle corona voor , en dan pas als er levensgevaar is door andere zaken. Dank je wel Marjolein. Het is zo fijn te weten dat er meer zijn die er zo over denken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *