De Elementen: Vuur, Aarde, Lucht en Water

In de astrologie kennen we ook de vier elementen. De twaalf dierenriemtekens zijn ingedeeld in groepen die bij deze vier elementen horen. Dit is als volgt opgebouwd:

Onder het element vuur vallen Ram, Leeuw en Boogschutter
Onder het element aarde vallen Stier, Maagd en Steenbok
Onder het element lucht vallen Tweelingen, Weegschaal en Waterman
Onder het element water vallen Kreeft, Schorpioen en Vissen

Over de elementen is in het algemeen iets te zeggen dat dan ook geldt voor de bijbehorende dierenriemtekens.

Het element vuur is vurig, enthousiast, heeft actie. Dit hoort dus ook bij de Ram, Leeuw en Boogschutter. Het kan wat roekeloosheid geven, eerst denken, dan doen. Deze tekens leren door confrontatie, moeten, soms letterlijk, hun hoofd stoten om iets te leren. Actie reactie, maar ook strijd hoort bij vuur. Wedstrijdjes, sport, altijd willen winnen, maar ook bijvoorbeeld een strijd met woorden (ruzie).

Het element aarde staat met beide benen op de grond, op de aarde. Dit hoort dus bij Stier, Maagd en Steenbok. Aarde is rustig, het zijn planners, ze hebben overzicht nodig, geen onverwachte dingen. Duidelijkheid en zekerheid zijn belangrijk. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is wel een uitspraak die bij de aardetekens past.

Het element lucht hoort dus bij Tweelingen, Weegschaal en Waterman. Dit zijn mentaal gerichte tekens, gericht op communicatie en kennis. Klassiek gezien is de tweelingen een prater, kletskous. Theoretische kennis, dingen uitdenken, begrijpen, kunnen verklaren hoort bij de luchttekens. Zij willen dingen duidelijk hebben in hun hoofd, tastbaar maken door het te begrijpen.

Het element water stroomt overal doorheen. De tekens die erbij horen zijn Kreeft, Schorpioen en Vissen. Gevoel is voor deze tekens het allerbelangrijkst. De Kreeft moet zich thuis kunnen voelen, de Schorpioen voelt onderstromen, en de Vissen meer de bovenstromen, die wil zich één voelen met het grotere geheel. Deze tekens zijn vaak gevoelig voor stemmingen van anderen, zij voelen wat niet zichtbaar is en wat niet wordt uitgesproken.

Ik ben een echt luchtteken, een Waterman met een Tweelingen Ascendant. Natuurlijk heb ik ook andere invloeden, alle andere planeten staan tenslotte ook ergens in mijn horoscoop. Het enige element dat in mijn horoscoop niet vertegenwoordigd is, is water, gevoel dus. Nu is het niet zo dat ik ongevoelig ben of mij niet in kan leven, maar misschien kijk ik daardoor wel tegen ‘gevoel’ op. Voor mij is voelen het hoogst haalbare, veel belangrijker dan mijn mentale gerichtheid, de theoretische kennis. Je kunt iets mooi kunnen beredeneren, maar iets ‘weten’ door voelen, dat is het hoogste goed. Dat merk ik vooral nu ik een relatie heb met een Kreeft. Uiteraard is het niet zo dat het ene element hoger in aanzien staat dan het andere, het is gewoon een andere manier van benaderen. En kennelijk vul ik het tekort aan water in mijn horoscoop aan door mij te binden aan een waterteken. Toch altijd weer mooi om te zien hoe het werkt. Astrologie blijft fascineren!

(Visited 43 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *