De koningin-moeder, de moeder van koningin Elizabeth

Na het kijken van ‘The Crown ’ vallen er ineens meerdere leden van de Engelse Koninklijke familie op. Zo is er bijvoorbeeld de moeder van Queen Elizabeth, die ook Elizabeth heette en 101 jaar oud werd, Elizabeth Bowes-Lyon.

Ze werd in Londen geboren op 4 augustus 1900 als het negende kind van Claude George Bowes-Lyon, een Schots edelman en Cecilia Nina Cavendish-Bentinck. In 1923 trouwde ze met prins Albert, de tweede zoon van koning George V. Ze werd hierdoor hertogin van York, haar man was de hertog van York. Deze titels werden later gegeven aan prins Andrew en Sarah Ferguson. In 1926 werd dochter Elizabeth geboren en in 1930 volgde Margareth.

Begin 1936 overleed koning George V, haar schoonvader. Hierna werd zijn oudste zoon koning. Dat duurde echter maar kort. Nog datzelfde jaar trad de koning af omdat hij wilde trouwen met een Amerikaanse die reeds twee keer gescheiden was. De Koninklijke familie en de regering stonden daar niet achter. De koning trad af. Hierna werd zijn broer koning en was Elizabeth ineens de echtgenote van de koning. Haar man overleed al in 1952, aan longkanker, waarna haar dochter Elizabeth de kroon besteeg. Hierna kreeg zij de titel Queen Elizabeth, the Queen-Mother toebedeeld, wat in de volksmond Queen-Mum, koningin-moeder, werd.

Elizabeth was een stoere vrouw. Tijdens WOII weigerde ze Londen te verlaten, ook nadat er een bom op Buckingham Palace was gevallen. Ze was gek op gokken en op paardenraces. Ze had zelf ook tien racepaarden. Ze had ook een flink gat in haar hand. Ze kwam niet rond met de twee miljoen pond die ze jaarlijks kreeg. Bij haar overlijden had ze een schuld van zes miljoen pond. Ze had vier residenties met in totaal een permanente staf van vijftig mensen, terwijl ze eigenlijk altijd op Clarence House in Londen verbleef. Ze had bijvoorbeeld een bediende die bij haar slaapkamerdeur waakte, de hele nacht. Haar recept om oud te worden was dagelijks twee gin-tonics. Hiernaast dronk ze ook nog het nodige aan andere alcoholische versnaperingen.

Ze leek een lieve zachte oma, ze ging ook altijd gekleed in pastelkleuren, maar ze had een flinke mening binnen de paleismuren. Ze vond het ook geweldig als officiële dingen fout gingen en was recht voor zijn raap. Zo werd er in 1970 door een conservatieve minister geadviseerd geen homoseksuelen in dienst te nemen in het paleis, waarop de Queen-Mum naar verluid antwoordde: “Mijn beste, dat gaat niet, dan wordt het hier zelfbediening!”

Ze hield er ook erg van te ‘entertainen’, zoals dat werd genoemd, diners geven dus. Haar ‘etentjes’ stonden erom bekend dat ze nogal royaal waren, de tafels bogen bijna door. De mooiste, en dus duurste, wijnen werden geschonken en er werd gegeven van antieke serviezen.

Ze was ook gek op haar Corgi’s, een hondenras. Deze liefde deelde ze met haar dochter. Toen ze overleed, naam haar dochter de laatste corgi’s ook van haar over. Inmiddels is ook de laatste corgi van koningin Elizabeth overleden.

Ze overleed op 30 maart 2002, haar jongste dochter, prinses Margaret, was een maand voor haar overleden. Beiden zijn bijgezet in Saint Geoge’s Chapel in Windsor Castle.

(Visited 244 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *