Inenten en enten

In berichtgeving over vaccineren kom je in commentaren vaak de term ‘enten’ tegen. “Ik laat mijn kinderen enten”. Inenten en enten lijkt hetzelfde, waarbij enten dan als verkorte vorm van inenten bedoeld is, maar het is niet hetzelfde. Helemaal niet zelfs.

Inenten en vaccineren zijn hetzelfde, het inspuiten van een vaccin door middel van een injectie, meestal in de arm, soms in een bil of been. Enten daarentegen is iets totaal anders.

Bomen worden vaak geënt. Het gaat dan vooral om fruitbomen als appels, maar ook druiven worden veel geënt. Druivenranken en appelbomen kun je vrij makkelijk stekken en deze stekken worden dan geënt op de onderkant van een andere struik of boom zodat je sneller volwassen planten hebt. Ook wordt het gedaan met appelboomsoorten die voor hoge bomen zorgen. Door deze stekken te enten op een langzaam groeiende stam, wordt de boom minder hoog en kan er makkelijker gesnoeid worden. Ook kan het zo zijn dat wortelstellen van bepaalde types bomen gevoelig zijn voor ziektes en dan is het zonde een hele boom of boomgaard hieraan te verliezen. Door deze types dan te enten op onderstammen met wortels die niet gevoelig zijn voor die ziekte, kun je het probleem omzeilen.

Je laat je kind dus niet enten, dat zou wat zijn!

(Visited 57 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *