De overheid denkt dat we kleuters zijn

De overheid, ze staan erg in de schijnwerpers momenteel en naar aanleiding van de nieuwe aanscherpingen van afgelopen week hebben ze de nieuwe regels op internet gepubliceerd onder de noemen ‘wij doen het zo’. Er zullen waarschijnlijke andere reclame uitingen aan gekoppeld zijn zoals radio- en televisiecommercials, maar die hoor en zie ik niet, want televisie kijk ik niet en radio luister ik weinig. Rond het hele en het halve uur zet ik hem uit, ik wil hun nieuwsuitzendingen en de reclame eromheen niet horen.

Ik zie helemaal voor me hoe dit is gebeurd. Of ijverige ambtenaren (die woorden kun je eigenlijk niet naast elkaar zetten) hebben dit samen in elkaar geflanst of, en dat zou erger zijn, er is een echt reclamebureau voor ingehuurd. Gezien het resultaat denk ik eerder aan een groep aangeschoten pubers. Wat hebben ze bedacht? En dan moet je dus bedenken dat dit bedacht is, voorgesteld is, overlegd en goedgekeurd is.

Op de site kun je kiezen ‘in welke situatie je zit’. ‘Ik ontvang iemand thuis voor een etentje’, ‘ik ga op bezoek bij opa en oma’,  ‘ik ga op bezoek bij iemand die het moeilijk heeft’, ‘ik moet een uitnodiging afslaan’, ‘ik ontvang hulp thuis’, ‘iemand komt voetbal kijken’(al lijkt deze inmiddels verwijderd te zijn) of ‘een verjaardag vieren’. Per onderwerp staat in Jip en Janneketaal uitgelegd wat je zou moeten doen. Maar dan ook echt in Jip en Janneketaal. Een kind kan de was doen op deze manier.

Laten we eens een paar voorbeelden erbij pakken. Zo raadt men aan, als je een uitnodiging af moet slaan omdat je lichte klachten hebt, om iemand op de bijeenkomst te bellen en de telefoon op de videofunctie te zetten zodat je mee kunt kijken. Pak dan zelf een hapje en een drankje en proost mee. Nu worden dat lastige feestjes, als je nog maar één persoon mag ontvangen, maar ook daar is aan gedacht. Bij de situatie: een verjaardag vieren, wordt aangeraden om van tevoren pakketten te sturen naar de genodigden en de genodigden kunnen dan van tevoren hun kadootjes naar je opsturen. Via een videobijeenkomst kun je een online taartmoment organiseren en de kadootjes voor de camera uitpakken en een hapje en een drankje nemen. Klinkt als een uitbundig feestje.

Op bezoek gaan bij opa en oma is ook een niet te onderschatten onderneming. Bij binnenkomst moet je altijd meteen je handen wassen met zeep (en water, hahaha). Je gaat natuurlijk alleen en je zou een bordspel kunnen doen, maar dan wel zo dat er één persoon is die alle handelingen op het bord uitvoert, zodat maar één persoon alles aanraakt. En let er ook op dat je niet te hard praat als opa of oma wat dovig zijn. Het besmettingsgevaar stijgt namelijk als je hard praat! Gebruik anders een notitieblok om iets te vragen. Nou, dat wordt een heel gezellig bezoekje. Als je zelf bezoek krijgt, vraag ze dan bij binnenkomst meteen hun handen te wassen en zorg er dan voor dat iedereen zijn eigen glas heeft, markeer die eventueel. Als de gasten weer weg zijn, ontsmet dan meteen de wc en de deurklinken en ventileer goed. Maar wat zeg ik eigenlijk? Gasten? Ik bedoel natuurlijk gast, want je mag nog maar één persoon ontvangen.

Als er iemand voetbal komt kijken, zorg dan voor individuele bakjes voor chips of nootjes en als er een doelpunt valt, ga dan niet schreeuwen! Je weet toch nog wel van toen je bij opa en oma was dat het besmettingsgevaar stijgt als je harder praat, dus schreeuwen is uit den boze! Je kunt bijvoorbeeld wel opstaan en op je plek dansen of springen. Of een muziekje spelen of een ratel gebruiken als je toch behoefte hebt aan geluid.

Is je broek al afgezakt? Dit soort informatie kun je toch niet met droge ogen lezen? En dan al helemaal niet als je je probeert voor te stellen hoe dit tot stand gekomen is? Maar het wordt erger, als je het toch al over afgezakte broeken hebt. Ook op de site van de overheid las ik adviezen rondom seksualiteit. De overheid mag niet achter de deur handhaven, maar willen je wel graag adviseren tot in de slaapkamer. Je kan alleen seks hebben met je vaste partner waarmee je een huishouden vormt. Eeeh… dus, als je nog niet samenwoont, kan het niet? En trouwens, het kan alleen als je dat allebei wil. Advies van de overheid. En dan staat er letterlijk: ‘U bent immers thuis toch al veel dichtbij en het is praktisch onmogelijk om elkaar fysiek te ontwijken.’  Het klinkt als: nou ja, jullie zijn toch al teveel en te dicht bij elkaar geweest, de hygiëne is toch al verpest, dus dan kun je net zo goed ook maar seks met elkaar hebben. Seks met jezelf of met een ander op afstand kan wel, dat mag van de overheid, sla je slag, je hebt officieel toestemming!

Ik kan dit soort informatie niet lezen zonder me een voorstelling te maken van een ambtenaar in pak achter een bureau die hier het voorstel van op zijn bureau voor zich heeft liggen en er zijn goedkeuring voor geeft. Als serieuze campagne. Als zijnde informatief voor de burger. Als dat de burger hier ook echt op zit te wachten. Dat de burger het leest en denkt: ‘O ja, zo zou ik het kunnen doen‘. Ik kan dit niet serieus nemen, jij wel?

(Visited 282 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *