Je kunt niet alle vaccinaties over één kam scheren

In de discussie over wel of niet vaccineren kwam ik van de week dit artikel tegen. Het is een longread, maar reuze interessant. Want waar is waar: je kunt niet alle vaccinaties over één kam scheren.

Om te beginnen zijn er ziekten die door meer kennis, een verbeterde hygiëne en een betere weerstand die we hebben door betere voeding, al bijna zijn verdwenen. Malaria bijvoorbeeld, was rond 1900 een wereldwijd probleem en is inmiddels compleet uit de Westerse wereld verdwenen, terwijl je voor Malaria niet kunt worden gevaccineerd. Van Kinkhoest is bekend dat het verloop van de ziekte zich niet heeft laten beïnvloeden door enig vaccinatiemoment.

Om het even over de mazelen te hebben, want de discussie lijkt zich vooral op deze ziekte te richten. De Amerikaanse cijfers geven aan dat vlak voordat daar begonnen werd met vaccineren, er 3 patiënten overleden op een groep van 2 miljoen zieken! En dan is er nog een iets groter aantal dat wel gevolgschade overhoudt aan de ziekte. Er zijn wel degelijk kinderen die vaccinatieschade oplopen, dat is ook gewoon erkend, maar de voordelen van vaccinatie worden groter geacht dan de nadelen. Dat betekent dat er dus kennelijk minder kinderen zijn met vaccinatieschade dan er kinderen zouden zijn met ziekteschade door mazelen, difterie, kinkhoest, tetanus of polio indien er niet zou worden gevaccineerd. Over het infecteren van nog niet ingeënte kinderen op bijvoorbeeld dagverblijven: personen die net een mazelen- of griepprik hebben gehad, zijn besmettelijk voor hun omgeving, ook als ze zelf niet ziek zijn. Dit komt omdat ze met een verzwakt virus van de betreffende ziekte worden ingespoten. Ze zijn dan dus besmettelijk, terwijl ze dat op dat moment, indien niet gevaccineerd, waarschijnlijk niet zouden zijn! Over de griepprik kun je dan nog zeggen dat er per seizoen een inschatting wordt gemaakt van de griepvirussen die verwacht worden en die in de cocktail van dat jaar worden opgenomen. Die verwachting kan verschillen van de realiteit, maar belangrijker is dat er net zoveel griep is als er altijd is geweest, ondanks de vaccinaties.

Er is nog een hele wetenschap om het hele vaccinatiegebeuren heen. Er komen steeds meer vaccinaties, de afgelopen 15 jaar zijn er de vaccinaties voor HIB, Hepatitis B en Meningokokken bijgekomen. De behoefte aan preventie breidt zich steeds maar uit, er zullen altijd nieuwe ziekten zijn waartegen men beschermd wil worden. Er is altijd een ‘meest dodelijke infectie’. Daarbij moet je je realiseren dat niet alleen een enkel vaccin, maar ook de combinatie van vaccins kan leiden tot bijwerkingen. Hoe meer vaccinaties, hoe meer stoffen mensen, en dan dus vooral jonge kinderen, krijgen ingespoten. Stoffen, liever gezegd giffen, die helemaal niet in een lichaam thuishoren, zoals aluminium en kwik. Door de opstapeling van deze stoffen in het lichaam kunnen er totaal onverwachte bijwerkingen optreden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat doordat het doormaken van een bepaalde ziekte verhinderd wordt door vaccinatie, het lichaam vatbaarder wordt voor andere ziekten. Vaccins zouden niet alleen moeten worden getest op directe werking of bijwerkingen, maar ook de invloed die ze uitoefenen op de algehele gezondheid van de groep.

Het is dus niet persé zo dat je voor of tegen vaccineren bent, je zou dit per ziekte moeten bekijken. En er moet kritisch worden gekeken naar de hoeveelheid ziektes die je wil bestrijden. Er zijn ziektes waar nu nog tegen gevaccineerd wordt waarvoor dat wellicht niet meer nodig is. Ook moet er gekeken worden naar het totale plaatje, de effecten van al die vaccins in een kinderlichaam en wat dat allemaal doet.

Ik wil eindigen met een citaat uit het artikel dat het mooi samenvat:

Ziekte heeft een functie en geeft het menselijke lichaam weerbaarheid die niet met vaccinatie is te verkrijgen. Kinderen die opgroeien op een boerderij of met een antroposofische levensstijl, hebben later minder last van auto-immuun ziekten, zoals Crohn, MS, allergieën, astma. Het idee dat vaccinatie ‘gratis immuniteit’ geeft, is volkomen onlogisch. Alles heeft een prijs, alles is een afweging. De natuur maakt die afwegingen al 5 miljard jaar en dat zijn we evolutie gaan noemen.

https://hersengarage.nl/alles-wat-u-niet-wist-over-vaccinatie-fe05b290d54e

(Visited 68 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *