Harry en Meghan

Koningshuizen, ze hebben mijn interesse, eigenlijk al mijn hele leven en ik heb er ook een behoorlijk aantal blogs over geschreven. Het Engelse koningshuis is natuurlijk speciaal interessant, omdat het zo bekend is en het koninkrijk zich uitstrekt over de Common Wealth, waar onder andere Canada en Australië onder vallen. De Britse koning, de kersverse koning Charles is koning over zo’n 150 miljoen mensen. Uiteraard heeft Lady Diana enorm bijgedragen aan de interesse voor het Britse koningshuis. De soap rondom het huwelijk, de scheiding en haar dood in 1997. William en Kate zijn wat dat betreft een stuk saaier, Het Systeem is blij met ze, schat ik zo. Zo niet prins Harry, die zijn hele leven al worstelt met zijn rol als ‘spare’, reserve. Harry die worstelt met het lot van zijn moeder. Hij kan het zich beter veroorloven dan William natuurlijk, want die is troonopvolger, die moet een belangrijke rol vervullen binnen ‘the Firm’, dat weet hij al zolang als zijn geheugen teruggaat. 

En toen ontmoette de toch al rebelse Harry zijn Meghan. Meghan, de Amerikaanse actrice die een rol speelde in de serie ‘Suits’. Een halfbloed, geboren uit een donkere moeder en een blanke vader. In het begin was de gunfactor groot en was iedereen blij voor beiden, de bruiloft, op 19 mei 2018, was prachtig, de omgeving, het statige, koninklijke, en het weer werkte mooi mee. Een jaar later, op 6 mei 2019 werd hun zoon geboren, Archie Harrison, zijn tweede naam een moderne verwijzing naar Harry. Als achternaam draagt hij Mountbatten-Windsor. Op 4 juni 2021 kreeg hij een zusje, Lilibet Diana, vernoemd naar Lady Di en naar haar overgrootmoeder, the Queen, wiens koosnaam Lilibet is.

Ergens rond die tijd begon de publieke opinie, onder regie van de media, te veranderen. Meghan zou veeleisend zijn, een golddigger, lastig. Ze lieten Frogmore Cottage voor 2,7 miljoen euro verbouwen, op kosten van de Britse belastingbetaler. Na ophef daarover betaalden ze de kosten zelf. Maar de neerwaartse spiraal was ingezet. Harry en Meghan vertrokken met Archie naar Canada en later naar Amerika, zaten bij Oprah aan tafel om hun kant van het verhaal te laten horen, maar het mocht niet baten. Harry was een sukkel die zich liet overlopen door Meghan. Het huwelijk zou vast niet lang duren. 

En toen was er de 6-delige serie op Netflix. Weer de negatieve berichten over Meghan. Ik besloot zelf maar eens te kijken. 

Ik zie helemaal geen negativiteit. Ik zie twee mensen die het graag goed willen hebben. Die goed contact willen hebben met hun families, die gefrustreerd zijn dat dat ze uit handen wordt geslagen. Meghan komt niet uit een rijk nest, maar heeft zelf carriere gemaakt. Ze is een Amerikaanse, een koningshuis staat ver van haar af, het moet een enorme cultuurshock zijn geweest voor haar om daar binnen dat koningshuis te functioneren. Als je nagaat hoe moeilijk Diana het daarmee al gehad heeft, dan moet je kunnen begrijpen dat het voor Meghan nog moeilijker was. Diana was een Britse en van adel, zij kende het klappen van de zweep binnen de adel dus wel enigszins. Voor Meghan moet het een shock zijn geweest, te ontdekken dat een antieke wereld als de Britse adel, en dan helemaal het Britse koningshuis, nog steeds bestaat! Bovendien kreeg ze geen begeleiding, ze mocht niet naar een psycholoog, de andere leden van het koningshuis hadden het druk met hun eigen levens, Charles en Camilla lijken me geen warmbloedige mensen, Elisabeth was al erg oud en William en Kate hadden kennelijk andere belangen dan hun schoonzus bij de hand te nemen. Kennelijk spelen dingen als imago een grote rol. Mocht Meghan niet positief in het nieuws komen omdat dat de populariteit van Kate zou ondermijnen?

Voor Harry is het precies andersom. Hij is opgegroeid in die omgeving, heeft gezien hoe zijn moeder worstelde en veel te jong overleed, als direct gevolg van haar rol en functie. Hij was bang dat zijn vrouw hetzelfde lot zou ondergaan, heel begrijpelijk en hij besloot met haar te ‘vluchten’ naar Amerika. Pas daar ontdekte hij enigszins hoe de normale wereld functioneert. Hij was eerder wel al langere periodes in Afrika geweest om te ontsnappen aan de wurggreep van de koninklijke familie, maar ik denk dat Afrika toch wat anders is dan het gewone dagelijkse leven met een gezin in Amerika. Voor zover zij natuurlijk een gewoon leven leiden. Maar voor Harry is dit, in zijn hele leven, wat het dichtst bij een normaal leven komt. 

Nee, ik zie weinig golddigger, weinig lastig gedrag. Meghan is een zelfbewuste vrouw, ze is actrice en ze vecht voor haar gezin, dat kun je haar moeilijk kwalijk nemen. De hele wereld kijkt naar haar, iedere blik, ieder woord dat ze gebruikt, wordt uitvergroot. Ieder teken van arrogantie wordt aangestipt en in grote chocoladeletters gepubliceerd. Hoe het verder moet, weet ik niet. Ik weet wel dat ik hoop dat deze twee mensen elkaar niet kwijt zullen raken, het lijkt me een eenzaam bestaan wat ze leiden. Ik hoop dat ze hun gezinnetje bij elkaar kunnen houden en dat ze Archie en Lilibet op kunnen laten groeien in een gezondere omgeving dan het Britse koningshuis. Tegelijkertijd hoop ik dat het contact met hun families zal verbeteren. Je gunt iedereen een goede band met zijn familie tenslotte.

(Visited 112 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *