Het Mondkapje

Ik weet het, veel mensen zijn voor, en veel tegen. Een nog groter deel is waarschijnlijk gewoon volgzaam. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Waarom er dan toch weer over schrijven? Als ik weet dat ik de voorstanders van de muilpamper niet aan mijn kant kan krijgen?

Ik weet het niet. Omdat het me bezig houdt, omdat het me stress bezorgt. En omdat ik toch stiekem wil zeggen wat ik vind, ik toch de mondkapjesdragers wakker wil schudden, zodat ze gaan nadenken. Waarom draag je dat mondkapje? Voor de zekerheid, want het zal heus wel een klein beetje helpen, of uit respect voor de risicogroepen, baat het niet, dan schaadt het niet, het is een kleine moeite, of gewoon omdat het moet?

Het RIVM is en blijft duidelijk dat het dragen van een mondkapje niet helpt. De regering verplicht het niet, dat kan ook helemaal niet zomaar. Vandaar het ‘dringende advies’. En dat speelt bij veel mensen toch op hun gevoel. De regering geeft niet zomaar een dringend advies toch? En visueel gesproken, zo’n lap voor je mond geeft toch het beeld van dat het iets tegenhoudt, dus het zal dat virus toch voor een groot deel wel tegenhouden? Nee, dat doet het dus niet. Laten we inzoomen op het mondkapje, of je nou zo’n wegwerpding hebt of zelf iets van stof hebt gemaakt of gekocht. Zoom eens een heel eind in, totdat het weefsel eruit ziet als kippengaas ongeveer. En neem nu een fruitvliegje. Die kan makkelijk door dat kippengaas vliegen. Dat is ongeveer de verhouding mondkapje/virus. Heeft geen zin dus.

‘Baat het niet dan schaadt het niet’ gaat ook al niet op. Het baat niet, maar schaden kan het wel degelijk. Je krijgt gewoonweg minder zuurstof binnen en het zuurstofgehalte in je bloed daalt daardoor. Dat gehalte moet minimaal 95% zijn en ik ken iemand die in de thuiszorg een mondkapje moet dragen en die in hun kantoortje een saturatiemeter hebben. Na bezoek aan een cliënt, is het zuurfstofgehalte in het bloed dramatisch gedaald! En dit dan een flink aantal keren achter elkaar tijdens een dienst, de meeste dagen van de week. Hier krijg je gewoon hersenletsel van, blijvende schade! Ook je organen krijgen te weinig zuurstof wat op termijn grote gevolgen kan hebben, zelfs tot dementie aan toe. En dan hebben we het nog niet over je eigen uitgeademde afvalstoffen, die in het kapje blijven hangen en je weer inademt. En als laatste: gooi je een mondkapje na één keer gebruiken echt weg of was je het op minimaal 60 graden? Zit je er niet teveel met je handen aan? Ik zie alleen maar mensen die er constant aan zitten te frutselen. Dat is vervuiling en brengt risico’s met zich mee.

Uit respect voor anderen, dat vind ik ook zo’n dooddoener. De deugmens die graag goed zijn best wil doen, goed gevonden wil worden, wachtend op een complimentje van de juf. Je ziet op social media wel verwijten langskomen, dat juist veel ouderen geen mondkapjes dragen met min of meer het verwijt erbij dat ‘we’ het toch vooral voor hen doen? De mensen in de risicogroepen. Verontwaardigd constateren we dat zij het dan zelf toch in ieder geval ook moeten doen. Waar is het respect gebleven? De ander wordt meteen afgewezen als hij er een andere mening op na blijkt te houden. Respect is er dus alleen als de andere partij meedoet.

Groepsgedrag is misschien wel de sterkste. Ik merk dat zelf ook. Na de aankondiging van de regering liep ik de Albert Heijn binnen en schrok van de hoeveelheid mondkapjes, ik was echt een beetje van slag. Toen ik deze week bij de Lidl was, was ik erop voorbereid dat een overweldigende meerderheid de vermaledijde mondluier zou dragen en bleek dat iets minder dan de helft te zijn. Ook het personeel was mondkapje-loos. Een opluchting. Ik schat dat als ongeveer de helft van de mensen een mondkapje draagt, dat snel door zal schieten naar 80% en misschien wel meer, omdat een mondkapje dan ‘de norm’ is. Mensen willen nu eenmaal niet graag buiten de groep vallen en zullen het gedrag dus overnemen. Ik ga dat niet doen. Alleen als het echt verplicht wordt en ik er zelf voor kies of er niet onderuit kan om op de betreffende plek te zijn, zal ik hem dragen, zoals bij de kapper bijvoorbeeld. Al is het ook dan onder protest. In winkels ga ik het niet doen, dan bestel ik mijn boodschappen wel online.

Triest vind ik het voor jonge kinderen, die in deze tijd opgroeien en meekrijgen dat het heel normaal is dat mensen met mondkapjes op straat lopen, dat je bang moet zijn voor je medemens omdat die je heel erg ziek zou kunnen maken. Zou kunnen maken, want de dodelijkheid van het virus is heel veel lager dan gedacht, de hele paniek en alle maatregelen zijn mijns inziens dus zwaar overtrokken, om niet te zeggen totaal overbodig.

(Visited 196 times, 1 visits today)

8 reacties

  1. In mijn Lidl dragen ze wel een smoelendoekje. Ik niet. Heb hem wel in mijn zak, mocht het ineens verplicht worden. Maar ik doe het niet, net als mijn handen ontsmetten. Doe ik ook niet. Afstand houden wel. Maar dat vind ik van nature al prettig hihi. Zo schudde ik ook geen handen meer met vreemden. Dus ook niet met mijn huisarts, waar ik vorig jaar na tig jaar naartoe moest. Ze begreep het wel toen ik uitlegde waarom ik daarmee gestopt bent. Eigenlijk ben ik heel raar dus.

    1. Blijf jij maar lekker jezelf! Dat ontsmetten doe ik ook niet en als mensen handen willen geven, doe ik dat. Familie en vrienden begroet ik gewoon zoals ik dat altijd heb gedaan. Maar je weet het het: normaal is het gemiddelde van alle afwijkingen, dus raar? Ach, ook dat is betrekkelijk.

  2. De ander wordt meteen afgewezen als hij er een andere mening op na blijkt te houden. Respect is er dus alleen als de andere partij meedoet.

    Gaat dus ook de andere kant op! Wat een aanmatigend stuk. Je ziet jezelf graag als rebel? Zelfbenoemd, dat dan wel… Je ziet jezelf als deskundige? Ook zelfbenoemd, dat dan wel. Daar zijn er ook zoveel van…

    1. Daarom begin ik ook met dat het geen zin heeft om anderen van mening te doen veranderen. Rebel, deskundige? Nee, gewoon iemand met een mening. Ik zal in het openbaar niemand aanspreken op zijn keuze om een mondkapje te dragen, zoals omgekeerd wel regelmatig gebeurt.

  3. Helemaal mee eens. Als ik er enigszins onderuit kan draag ik hem niet. Op mijn werk is het verplicht maar als niemand kijkt druk ik hem weg. Met mijn kinderen en kleinkinderen knuffel ik gewoon.
    Het bezorgt mij ook veel stress en ik word steeds opstandige alhoewel ik weet dat het alleen mezelf schaadt…

    1. Met familie hou ik me er ook sowieso niet aan, eigenlijk met niemand die het zelf ook onzin vindt. Stress geeft het wel, dat merk ik ook.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *