Een fout die je de hele dag live om je heen kan horen maken, is het gebruik van ‘hun’ als onderwerp in een zin. “Hun hebben dat niet gedaan”, of “hun zeggen dat dat zo niet moet”. Ik denk dat het momenteel de meest gemaakte spreektaalfout is en dat heel veel mensen zich er niet bewust van zijn. Of het is gewoon dat het mij heel erg opvalt.
Voor de duidelijkheid: in correct Nederlands wordt voor de derde persoon meervoud het woord ‘zij’, of ‘ze’ gebruikt en geen ‘hun’. Hun is een persoonlijk voornaamwoord, dus: ‘zij geven het boek aan hun’, en niet ‘hun geven…’
Dan is er nog de discussie over het gebruik van ‘hun’ en ‘hen’. Dat is een geschiedkundige kwestie en in de tegenwoordige taal kunnen de woorden op de meeste plekken beiden gebruikt worden. Je kunt dus ook zeggen: ‘zij geven het boek aan hen’. ‘Hen’ wordt ook wel gezien als een samenvoeging van ‘aan hun’:
Ik geef de sleutel aan hun
Ik geef hen de sleutel
‘Hen’ wordt niet gebruikt als vervanging voor ‘ze’, dus ‘hen doen dit’ zul je niet horen.
Buiten de hele discussie van ‘hun’ als onderwerp in de zin, is ‘hun’ ook een bezittelijk voornaamwoord. Het is dus ‘hun auto’ en ‘hun huis’.
Als je moeite hebt met het juiste gebruik van ‘hun’, kun je misschien bedenken dat je ‘hun’ niet gebruikt als je er ‘ze’of ‘zij’ voor in de plaats kunt zetten.
Fout is: Hun hebben hun auto aan hun uitgeleend
Goed is: Zij hebben hun auto aan hen uitgeleend
Succes!
“Hun zeggen…” Daar ben ik als “ taalgekkie” al bijna aan gewend .
Grappig hè….?! Schapen of bokken , we lopen elkaar allemaal achterna , doen wat iedereen doet en we apen ook de taalfouten na :
“ hun zeggen “ na of naar en tegenwoordig gaan we ook naar “ jou huis “ .
De onderwijzeres van het Kindcentrum had een vooruitziende blik? Tegen mijn vriendin zei ze dat taal niet zo belangrijk was , op de ouderavond ergens in 2008 . Tja ….. triest .