Oproep: Kijk ‘V for Vendetta’ op 5 november!

In 1984 was ik dertien jaar. Bij Engels werd ons verteld over George Orwell en zijn boek ‘1984’, dat geschreven is in 1948 en waarvoor hij dus de getallen van dat jaar omdraaide. Over Big Brother is watching you. Daar deden we wat lacherig over. Goh zeg, zat die Orwell er even naast! Dat kon toch helemaal niet? Tja, in het pre-internet tijdperk leek dat nog onmogelijk. De leraar las ons voor uit ‘Animal Farm’, wat vertelt hoe geleidelijk aan een dictatuur kan ontstaan. Van ‘iedereen is gelijk’ naar de toevoeging ‘maar sommigen zijn gelijker dan anderen’.

Inmiddels lijkt de samenleving steeds meer op de wereld die Orwell schetste in zijn boek ‘1984’. Naast de grote voordelen van internet worden ook de nadelen steeds duidelijker. Hoe je je vrijwillig laat volgen door middel van je mobieltje bijvoorbeeld. Die vrijwilligheid kan zomaar omslaan naar dwang. Hoe simpel is het om een Covid paspoort te maken?

In 2006 kwam de film ‘V for Vendetta’ uit. Een film die laat zien hoe zo’n wereld eruit ziet. Normaal niet mijn genre, maar deze film greep me. Het geeft weer wat er kan gebeuren als we ons als kudde schapen laten leiden door een regering die uit is op macht. Wat er gebeurt als burgers hun vrijheden opgeven voor het grotere belang, of zoals het vaak gebracht wordt: ‘voor uw eigen veiligheid’. Of slinkser nog zoals het nu gebeurt: een mondkapje draag je voor de ander. Op dit moment zien we het om ons heen gebeuren met de spoedwet die straks van kracht wordt. De tweedeling in de maatschappij tussen de volgers van de regering en degenen die kritische vragen stellen, ook wel de schapen en de complotdenkers genoemd. De overheid doet er niets aan om die polarisatie te voorkomen, ze spelen het zelfs in de hand! Je ziet het al gebeuren dat je buren gaan klikken als je teveel mensen op visite hebt. Alles waarvan we na WOII gezegd hebben dat het nooit meer mocht gebeuren, kan gewoon opnieuw plaatsvinden.

Wij kijken deze film altijd op 5 november, een belangrijke datum in de film, in Engeland wordt dan Guy Fawkes Night gevierd, de viering van de verijdeling van een complot om het Engelse parlement op te blazen in 1605. De hoofdpersoon in de film draagt ook een Guy Fawkes masker.

Nu wilde ik eigenlijk iedereen vragen om massaal  deze film te kijken op 5 november.

(Visited 813 times, 1 visits today)

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *