Ik hou van de top 2000

Al jaren luister ik de laatste dagen van het jaar naar de Top 2000 op radio 2. Heerlijke muziek, bekende liedjes, liedjes die je bijna nooit hoort en soms al bijna vergeten bent, natuurlijk ook liedjes waar je niks aan vindt en soms… van die herontdekkingen!

Ik stem al jaren mee voor de lijst en sla mijn stemlijstje op in een Word bestandje, zodat ik dat er ieder jaar makkelijk bij kan pakken en ik zo weinig mogelijk vergeet. Ook leuk om de wijzigingen door de jaren heen te bekijken. Er is een vaste lijst van liedjes waar ik al sinds jaar en dag op stem, zoals:

U2 – the Unforgettable Fire, mijn all time favorite, zo’n prachtig nummer!
INXS – Never tear us apart, prachtig gevoelig nummer met een schitterende clip
Jewel – Foolish Games, mooie stem, schitterend liedje
Coldplay – The Scientist, zo mooi gevoelig
Crowded House – Four Seasons in one Day, vooral ook om het muzikale loopje in het midden

Dit is het lijstje van bekende nummers dat ieder jaar terug komt. Verder staat er ook altijd iets van Prince en Duran Duran in mijn lijst. Duran Duran, daar was ik in mijn tienertijd groot fan van, maar gek genoeg zijn de nummers uit die tijd niet mijn favorieten. Ik stem op Ordinary World, van een later datum. Wat een heerlijke stem heeft Simon le Bon! Prince heeft zoveel mooie muziek gemaakt dat het weleens wisselt waar ik op stem. Purple Rain nu maar even niet, maar wel Raspberry Beret, Let’s go Crazy en Sometimes it snows in April, het liedje dat nu onlosmakelijk verbonden is met zijn overlijden.

En dan stem ik ook op een paar heel mooie liedjes die nooit in de lijst zullen komen, maar waar ik persé op wil stemmen: Lady Ice van Arcadia (met Simon le Bon en Nick Rhodes van Duran Duran) en This & That van Michael Penn, nooit bekend geweest, maar werkelijk schitterend.

Met kerst beginnen dan ook weer de dagelijkse uitzendingen van de Top 2000 a go go, misschien nog wel leuker dan de eigenlijke lijst. De onnavolgbare muzieklessen van Leo Blokhuis en ook de mini documentaires zijn altijd erg mooi. Veel van de artiesten ken ik niet of nauwelijks, maar het is altijd verrassend.

Zo zijn er altijd wel (her)ontdekkingen tijdens de Top 2000. Er was eens een mini documentaire over Jim Croce, over het liedje ‘Time in a bottle’. Natuurlijk kende ik dat liedje al wel, maar doordat er nu aandacht aan werd besteed, viel het me op hoe mooi het eigenlijk is. Deze staat sindsdien dus ook in mijn stemlijst. Vorig jaar heb ik ontdekt hoe mooi de nummers van The Red Hot Chili Peppers eigenlijk zijn! Toen ze populair waren, heb ik er nooit iets aan gevonden, maar nu zijn er diverse die ik erg leuk vind en op Zephyr Song heb ik gestemd, helaas stond die niet in de voorkeuzelijst, dus de kans is niet heel groot dat hij erin komt, maargoed. Een herontdekking van twee jaar geleden is: Wishfull Thinking van China Crisis, vond ik destijds niet erg bijzonder, maar jeetje, wat een leuk nummer! Vorig jaar helaas uit de lijst gevallen, maar ik heb er toch op gestemd, hopelijk komt hij terug. En nog een herontdekking van vorig jaar: George Michael in duet met Elton John en George Michael die Someone to love zingt, kippenvel!

Verdere herontdekkingen: Love is a Stranger van Eurythmics. In de 80-er jaren kon ik de stem van Annie Lennox niet echt waarderen, dat gaat nu stukken beter! Prachtig nummer. En dan de klassieker Mr. Blue Sky van de Electric Light Orchestra, ook blijven hangen na een mini documentaire waarin werd uitgelegd waar het nummer over gaat. Nou, het was heel lang slecht weer geweest en op een ochtend was de lucht ineens weer blauw: Mr. Blue Sky! Een nummer waar ik vroeger niet naar kon luisteren, maar wat je echt moet leren waarderen, is naar mijn mening Child in Time van Deep Purple, wat is die eigenlijk mooi! Als mijn 15-jarige ik had geweten dat ik dit ooit mooi zou vinden…. Ik werd vroeger echt niet lekker van dit nummer! Zo is er muziek voor jong en oud, makkelijk toegankelijke muziek en muziek die kennelijk moet groeien en rijpen… Het wordt weer genieten straks!

(Visited 93 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *