Jongens vaccineren tegen HPV?

Regelmatig zie je artikelen verschijnen die overwegend positief staan tegenover het voorstel om ook jongens tegen het HPV virus (of enkele van de HPV virussen) te vaccineren. Hoe zit dat nou, want HPV is toch het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken? Hebben jongens dan een baarmoeder?

Vaak worden vrouwen door de man besmet met het HPV virus. Het idee is dan ook door jongens te vaccineren, dat zij minder snel vrouwen kunnen besmetten, plus, als ze homoseksueel zijn, ze elkaar niet besmetten. Goed idee toch? In verschillende landen worden jongens al gevaccineerd tegen HPV. Maar is het wel echt zo’n goed idee? Meisjes worden zelf al gevaccineerd, tenminste, degenen die daarvoor kiezen. Bovendien, je laten vaccineren tegen iets om een ander tegen een ziekte te beschermen waar diegene zichzelf ook voor kan laten vaccineren, da’s wel een beetje vreemd. Maar, wordt aangevoerd, het beschermt jongens ook tegen verschillende soorten kanker en genitale wratten. Het gaat dan om anus- en peniskanker, die beiden zeer zeldzaam zijn, in totaal ongeveer 340 nieuwe gevallen per jaar en daarvan 48 sterfgevallen die HPV gerelateerd zijn, van mensen die veelal ouder zijn dan 50 jaar. Kanker aan de  mond en keelholte komt ook voor, dit geeft per jaar ongeveer 200-300 nieuwe gevallen.

Alleen, jongetjes van 13 jaar vaccineren met een entstof waarvan bekend is dat het wellicht niet langer dan zeven jaar werkzaam is… Beetje vroeg wellicht om genitale wratten tegen te gaan? En wel heel heftig om tienduizenden en tienduizenden jongens te vaccineren met een entstof die onder meisjes wereldwijd zo omstreden is, waar zoveel bijwerkingen bij gemeld zijn, die dan weer net zo hard ontkend worden. Een vaccin waarvan de langetermijn effecten nog helemaal niet bekend zijn! Is dat het waard om minder dan 50 sterfgevallen per jaar te voorkomen? Het voelt een beetje als schieten met een kanon op een mug. De farmaceutische industrie zit in zijn vuistje te lachen ondertussen, geweldig voor de omzet als ze deze hele groep er ook nog bij krijgen! Een omzetverdubbeling!

In juni 2019 adviseert de Gezondheidsraad de vaccinatie tegen HPV voor jongens op te nemen in het vaccinatieprogramma. Bovendien adviseert de raad om het moment van inenten rond de 9 jaar te leggen, dus samen met de laatste BMR en DKTP inenting. Wellicht zijn ouders van kinderen in die leeftijd wat minder alert op dit soort zaken, de kinderen zelf zijn er minder mee bezig en je moet toch al voor die andere twee inentingen, dus die derde erbij valt dan minder op. De vaccinatiegraad zal er ongetwijfeld van stijgen, dat hebben ze slim bedacht. Bovendien willen ze dat er een programma komt voor meisjes tot 26 jaar die niet ingeënt zijn. Dit programma zou er dan ook moeten komen voor jongens. En dat terwijl eerder werd aangegeven dat de HPV vaccinatie gegeven moet worden vóórdat personen seksueel actief worden! Kennelijk is dat nu ook niet meer belangrijk?

Mede omdat alleen meisjes worden uitgenodigd voor de HPV inenting, wordt de discussie groter of je deze inenting überhaupt wel wil gaan halen. Door iedereen uit te nodigen, verwacht men dat ook meer meisjes zich zullen laten vaccineren. Over de hele meningokokkenvaccinatie is veel minder discussie dan er is over de HPV tenslotte. Voor 1987 werden voor Rode Hond/Rubella alleen de meisjes gevaccineerd, omdat het doormaken van deze ziekte tijdens een zwangerschap, ernstige gevolgen kan hebben voor het kind. Zie Prinses Christina, de dochter van Koningin Juliana. Juliana kreeg de ziekte tijdens haar zwangerschap van Christina. Vanaf 1987 werden ook jongens gevaccineerd en werd het vaccin onderdeel van het BMR-vaccin. De groepsimmuniteit steeg meteen hierdoor, maar kinderen kregen ook meer hulpstoffen binnen en of dat nou allemaal wel zo goed is? Voor de farmaceutische industrie is het allemaal heel erg goed, dat wel. Geld en macht zijn veel belangrijker dan het welzijn van de individuele mens.

Lees ook: https://www.ellaster.nl/2019/06/18/25-redenen-om-de-gardasil-hpv-prik-te-vermijden/

Bronnen: RIVM, Vaccinvrij

(Visited 129 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *