Louise van Oranje-Nassau, Nederlandse prinses en koningin van Zweden en Noorwegen

Ja ja, een Nederlandse prinses die koningin werd van Zweden en Noorwegen! Gek genoeg heeft zij haar DNA niet doorgegeven aan het Zweeds/Noorse koningshuis, maar aan het Deense! Hoe dat zit, ga ik vertellen.

Prinses Louise is voor mij een volslagen onbekende naam. Zij is de dochter van Prins Frederik van Oranje-Nassau, de tweede zoon van koning Willem I van Nederland. Haar moeder was prinses Louise van Pruisen. Onze Louise werd geboren op 5 augustus 1828 in Den Haag in het paleis aan het Korte Voorhout, als het eerste kind van het prinselijk paar. Na haar volgen nog twee jongens, Willem, die slechts ongeveer een jaar oud wordt, en Frederik, die op 9-jarige leeftijd overleed na een ongelukkige val ten gevolge van gymnastiekoefeningen. In 1841 wordt nog een dochter geboren, Marie.

In augustus 1849, Louise is dan 21 jaar, ontmoet ze kroonsprins Karel van Zweden, tijdens zijn bezoek aan Nederland. In februari 1850 verloven ze zich en op 19 juni 1850 trouwen ze in Stockholm. In Zweden wordt Louise Lovisa genoemd. Ze waren kennelijk nogal verschillend van karakter, waardoor hun huwelijk niet heel erg gelukkig was. Louise was een verlegen en teruggetrokken persoon en niet zo sociaal. Ze hield van muziek en geschiedenis en kleurde graag bijbeltekeningen in. Ze was vrij eenvoudig in haar denkwijze en wilde gewoon graag voor haar gezin zorgen, zonder ingewikkelde politieke beslommeringen.

Op 31 oktober 1851 wordt er een prinsesje geboren: Louise. Op 14 december 1852 volgt een prins: Karel Oscar. In 1854 overleed de prins echter nadat hij longontsteking had opgelopen bij het nemen van koudwaterbaden, dit om de mazelen te bestrijden. Karel en Louise kregen verder geen kinderen meer.

In 1859 werd haar man koning Karel XV van Zweden en koning Karel IV van Noorwegen.

Haar dochter Louise trouwde in 1869 met de Deense kroonprins Frederik. Zij werd later koningin van Denemarken. Zo werd de dochter van een Nederlandse prinses en de koning van Zweden en Noorwegen dus de koningin van Denemarken! Twee van de zonen van dochter Louise werden koning van Denemarken en Noorwegen.

Louise werd niet oud, slechts 42 jaar. Ze had in december 1870 de begrafenis van haar moeder bijgewoond in Nederland en kreeg op de terugweg longontsteking waarna zij overleed. Haar man overleed in september 1872 op de leeftijd van 46 jaar.

(Visited 102 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *