Over een onschuldige griep, wappie en polarisatie

Moe word ik ervan. De verdeeldheid die moedwillig gezaaid wordt, de polarisatie.

Mark Rutte die op 14 december in zijn toespraak vanuit het torentje verwees naar demonstranten buiten die op potten en pannen sloegen. “Het coronavirus is geen onschuldige griep, wat de demonstranten hier buiten nog steeds lijken te denken.” En dan hebben we Youp van ’t Hek, die op diverse manieren probeerde meer publiek te krijgen bij zijn oudejaarsconference, wat niet gelukt is, maar die nu geld ruikt en zijn kersthit ‘Flappie’ heeft omgedoopt naar ‘Wappie’. De tekst begint zo’n beetje met: “Onze Wappie gelooft niet in corona, dat is allemaal verzonnen, het is een groot complot.”

Grote groepen zien het als onschuldige opmerkingen, maar er zit veel meer achter. Om met Wappie te beginnen. In zijn tekst wekt Youp de indruk dat iedereen die ook maar enigszins kritisch is over het coronavirus of de maatregelen, van mening is dat het coronavirus helemaal niet bestaat. In werkelijkheid is dat een heel kleine minderheid. Schadelijk is wel dat iedereen die kritisch is, hierdoor door de grote middengroep gezien wordt als zijnde iemand die je niet serieus kunt nemen, een virusontkenner, wat dus pertinent niet zo is. Youp draagt hierdoor bij aan de gevaarlijke polarisatie in de maatschappij. Mark Rutte doet dat ook, en wel zeer bewust.

Een onschuldig griepje. Griep is in principe niet onschuldig. Wat in de volksmond vaak wordt aangeduid als griep, een griepje, ‘ik ben wat grieperig’, is eigenlijk gewoon een verkoudheid. Van griep, de echte griep, het influenzavirus, kun je behoorlijk ziek zijn. En die is zeker niet altijd onschuldig. Veel ouderen overlijden aan griep en longontsteking, wat daar vaak uit voortvloeit. Gewoon, omdat het lichaam op is en zo’n infectie niet meer kan weerstaan. Eigenlijk overlijd je dan aan ouderdom, aan slijtage. Een gezond lichaam, uitzonderingen daargelaten, die heb je altijd, kan een infectie met het influenzavirus prima aan. Net zoals een gezond lichaam ook een infectie met het coronavirus goed aan kan.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, er zijn jongere mensen met onderliggende lichamelijke problemen die in serieuze problemen komen als ze corona krijgen en er zijn altijd de schrijnende gevallen van mensen die ogenschijnlijk gezond zijn en toch overlijden aan het coronavirus. Maar zijn er ook niet gezonde mensen die zomaar bij bijvoorbeeld een verkeersongeluk overlijden? Schaffen we daarvoor het gebruik van auto’s af? Of mag je de auto alleen gebruiken als het echt, écht noodzakelijk is? Of wordt de maximum snelheid verlaagd naar 30 kilometer per uur?

Net als met andere risicofactoren in het leven, zullen we ook moeten leren leven met het risico van corona, dat maar een fractie dodelijker is dan influenza. Er zijn inmiddels medicijnen die hoopvolle resultaten laten zien, je kunt er zelf voor zorgen dat je in een goede conditie bent, neem vitamine D, eet genoeg fruit, zorg dat je voldoende beweegt en genoeg frisse lucht krijgt. En straks is er het vaccin, voor de mensen die dat willen, vrijwillig. Er mag nooit, maar dan ook nooit, enige druk uitgeoefend worden op mensen om een vaccin te laten inspuiten dat ze niet willen.

Laten we elkaar vrij laten in onze keuzes. Wie een vaccin wil, neemt dat, maar laat een ander die het niet wil, vrij in zijn keuze. Je neemt het vaccin voor jezelf, je kan tenslotte niet meer ziek worden als je gevaccineerd bent, dan is iemand die dit niet wil, dus geen gevaar. Die heeft een weloverwogen keuze gemaakt om het niet te doen en dat is net zo waardevol. Waar de één denkt dat als het virus bedwongen is, we gewoon weer terugkeren naar de maatschappij van vorig jaar, ziet de ander corona als een middel dat gebruikt wordt om een groter plan uit te rollen en alles daar tussenin. De polarisatie is misschien wel het grootste probleem van corona. Ik weet het, ik vind het soms ook moeilijk te begrijpen dat mensen niet zien wat ik en veel anderen wel zien, maar dat is voor een deel ook een keuze. Polarisatie door dit onderwerp splijt hele families uiteen, laten we er alles aan doen om dat te voorkomen! Laten we kijken naar de Liefde en het Licht, dat is altijd sterker dan de duisternis.

(Visited 627 times, 1 visits today)

7 reacties

 1. En toch vind ik het vervelend om te horen dat mensen die in de zorg werken geen vaccin neemt. Ze vertrouwen het niet. Hebben zij hun kinderen ook niet laten vaccineren omdat ze niet wisten wat er werd gegeven? Zij moeten juist niet ziek worden. Ze zijn hard nodig, dus kunnen niet ziek worden. Ik had destijds geen keuze. Het was BCG injectie en studeren. Of niet prikken en dan werkloos. In de jaren 70 waren er ook opstandige en ik was ook soms opstandig. Maar sommige dingen moesten gewoon worden gedaan.

  1. het is een nieuwe techniek en het is overhaast gemaakt. het is verstandig dat zij er niet aan willen beginnen. Over lange termijn gevolgen is nog niks bekend, wat dat betreft is de proeffase nog niet afgerond, (fase 3), pas in 2023. Oftewel wij worden allemaal proefkonijnen. Dit mag niet eens, is tegen Neurenberg code in. Ik vind dat we hier niet te licht over mogen denken.

  2. Ik snap heel goed dat die mensen geen vaccin nemen. Het is experimenteel, volgens een geheel ander concept dan eerdere vaccins. Wat mij betreft geheel terecht dat ze het niet vertrouwen. Als je van tevoren weet dat een vaccinatie bij je werk hoort, zoals ook stewardessen volgens mij bepaalde vaccinaties moeten hebben, is het nog anders, maar je kunt niet nu ineens de voorwaarden van je baan veranderen. Wat als er lange termijneffecten zijn? Dan is je gezondheid toch belangrijker dan je baan?

  3. Vaccinatie schade is geen onbekend probleem. Ik ken genoeg ouders waarvan de kinderen gezond zijn geboren, en pas op een latere leeftijd schade hebben opgelopen. Stop in elk geval met zeer vroegtijdig vaccineren van baby’s . Wacht met vaccineren tot de kinderen in elk geval een leeftijd hebben bereikt van 3 jaar. Japan is al in1994 gestopt met het verplicht vaccineren met het BMR-vaccin. Deze kinderen zijn aanzienlijk gezonder. Tussentijds vaccineren van zwangere vrouwen is ook geen verstandige keuze. Alles je kiest voor een vaccin laat dit dan doen door je eigen huisarts die is ook op de hoogte van jouw gezondheidstoestand.

 2. Grappig om te zien hoe compleet mis alle wappies zaten met de vaccins en long-covid. Waar is de QR-maatschappij? Zijn we overnomen door complotten? Nee.

  Ben niet zo wantrouwig en heb vertrouwen in de wetenschap en het beste van de mens. Wappies zaten compleet verkeerd en en vormde een bedreiging voor kwetsbare in de samenleving.

  Wappies waren kortzichtig in trapte in alle verhalen uit hun bubble, nog noot geconfronteerd met een crisis en vernietigen vriendschappen om maar hun gelijk te halen en hun principes te verdedigen. Ten koste van relaties en familie.

  Advies: de wereld is niet zwart-wit, mensen hebben het beste met elkaar voort. Stap uit u bubble en probeer objectief van beide kanten een verhaal met interesse aan te horen. Het valt wel mee. Ellende is van alle tijden. Relax.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *