Over volslank en een maatje meer

Volslank, een maatje meer, gezet, mollig… door de jaren heen zijn er een heleboel namen bedacht die hetzelfde bedoelen te zeggen: dik. Veel te dik of iets te dik, maar in ieder geval: te veel kilo’s ten opzichte van de lichaamslengte.

Op het woord ‘dik’ zit een enorme negatieve lading kennelijk, en dat geeft de behoefte om er een ander woord aan te geven, om het anders te noemen, om het mooier te maken. ‘Een maatje meer’ is zo’n term. Ik krijg er de rillingen van, want het zegt voor mij zo veel. Het geeft aan dat degene die deze benaming voor zichzelf gebruikt, zich er niet prettig bij voelt dat hij of zij te dik is, dat het verbloemd moet worden. ‘Een maatje meer’, het lijkt net een reclame uiting: nu 20% extra!

Een aantal jaren geleden noemde men het ‘volslank’, dat heb ik altijd zo’n raar woord gevonden! Het is wel door een heel creatief iemand bedacht, dat moet wel. We zoeken een woord voor dik en als basisingrediënt nemen we dan een woord wat het tegenovergestelde betekent: slank en dan bouwen we daar een woord omheen dat aangeeft dat het om iets meer gaat: tadaa! Volslank! Kunnen dikke mensen zich toch slank noemen. Wonderlijk, maar geeft des te meer aan dat men zich ervoor schaamt dik te zijn.

Dit blog is niet bedoeld om mensen die dik zijn aan te vallen, maar alleen om de strijd aan te geven die zij leveren met hun zelfbeeld. Het staat ook geheel los van het feit of en hoeveel mensen er zelf aan kunnen doen dat ze dik zijn, want het kan allerlei oorzaken hebben, van aanleg, via teveel en te lekker eten, naar medische oorzaken.

Ik ben deze zomer ook wel wat aangekomen en vind mezelf ook een beetje te dik. Ik heb nog niet op de weegschaal gestaan, maar het kon weleens een record zijn, zwangerschappen niet meegerekend. Tja, dat heb je na een warme zomer met een nieuwe liefde (blog geschreven in 2018). Teveel terrasjes met koffie en appeltaart, teveel pakken stroopwafels tijdens goede gesprekken op het balkon. Er is tenslotte altijd wat te vieren als je verliefd ben. Nu maar kijken of de kilo’s er weer af willen voordat ik aan een nieuwe garderobe toe ben.

(Visited 268 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *