Pluto in Waterman, een tijdperk dat twintig jaar gaat duren

Op 23 maart 2023 loopt Pluto voor het eerst de Waterman in. We gaan dan een periode in van een jaar en acht maanden waarin Pluto afwisselend in Waterman en in Steenbok zal lopen. Door de elliptische baan van Pluto lijkt het vanaf aarde namelijk of planeten soms achteruit lopen. Een overgangsperiode dus. Onderaan dit blog zal ik de exacte data opgeven wanneer Pluto van teken verandert.

Pluto loopt heel langzaam, over een rondje om de zon doet hij 248 jaar. Door de elliptische baan lijkt hij soms sneller en dan weer langzamer te lopen. We komen uit een periode dat Pluto sneller liep, in Steenbok heeft hij vijftien jaar gestaan en daarvoor, in Boogschutter, slechts dertien jaar.  In Waterman gaat Pluto zo’n twintig jaar doorbrengen, tot maart 2043. Pluto tekent dus een hele generatie. Alle kinderen die in die periode worden geboren, hebben dus allemaal Pluto in Waterman.

Pluto liep Steenbok in in 2008, het jaar van de bankencrisis. Voor mij persoonlijk, met mijn relatiehuis op eind Boogschutter/begin Steenbok, betekende het mijn scheiding. Pluto haalde de gevestigde orde, waar Steenbok voor staat, onderuit. Dat is wat Pluto doet. Vergelijk het met bomen in de herfst, zij verliezen al hun blad om in het voorjaar weer nieuw blad te maken. Pluto breekt alles wat niet meer functioneert tot op de bodem af om het weer geheel nieuw te herbouwen. Ware transformatie.  Een door velen gevreesde planeet. Wat gaat hij brengen, of afbreken, als hij in Waterman gaat lopen?

Waterman is het teken van de technologie, van vrijheid, gelijkheid en broederschap, van groepen en gelijkgestemden. Pluto in Waterman zal ongetwijfeld voor een enorme versnelling in de ontwikkeling en toepassing van technologie zorgen. Artificial Intelligence, mensen die versmelten met computers. Je ziet het nu al, de mensen met een smartwatch die hen vertelt of ze goed geslapen hebben. Mensen besteden steeds meer eigen functies uit aan technologie. Daar loert een enorm gevaar, namelijk de dehumanisering van de mensheid. Toegang door middel van QR codes, de mens gereduceerd tot een serie eigenschappen. De mens als productiemachine die beloningen kan verdienen door goed gedrag. Als de weegschaal negatief uitvalt, dan mag hij zijn huis niet meer uit en verwordt hij tot een waardeloos, ruimte- en voedsel innemend probleem (dat opgeruimd moet worden?). De mens losgekoppeld van zijn context, alles virtueel. Dat is wel zo’n beetje het doemscenario voor Pluto in Waterman. Je ziet nu al dat jongeren, en inderdaad, niet alleen jongeren, de hele dag aan hun smartphone vastgeplakt zitten. Ik heb al gelezen over zorgrobots die simpele taken kunnen doen, maar ook zelflerende systemen die een band met je aan kunnen gaan. Aanspraak voor de eenzame ouderen.

Gelukkig is Waterman meer dan alleen technologie. Waterman wil vrijheid, de ware, eerlijke vrijheid. Waterman houdt van groepen mensen, van gelijkgestemden. In de corona episode zijn er allerlei initiatieven ontstaan voor parallelle samenlevingen, samen leven en werken met gelijkgestemden, als groep voor elkaar zorgen. Onder Pluto in Waterman kan dat weleens uitgroeien tot iets veel groters. Ook de woke ideologie is op zich wel te plaatsen onder Waterman. Waterman is graag net even anders dan doorsnee, dus de ideologie dat iedereen zichzelf mag zijn, zichzelf mag identificeren als man, vrouw, of anders, buiten de gebaande paden, dat is wel erg Waterman. Waarom moet iets bewezen worden? Waterman is het niet gauw te gek.

Ik denk dat er weleens een nieuw soort verzuiling zou kunnen ontstaan. Waren we net af van de strikt gescheiden werelden van de verschillende religies waarin men vroeger leefde, waarbij katholieken alleen met katholieken omgingen en gereformeerden alleen met gereformeerden (‘twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen’), kon er nu wel weer eens zoiets ontstaan. Je ziet nu al de polarisatie in de samenleving. Zo is daar de woke-gemeenschap, waar veelal dezelfde mensen toe behoren als de felle klimaatactivisten. Zij matchen niet met de meer conservatieve (‘rechtse’) ideologie. De mensen die in de corona episode buiten de maatschappij dreigden te vallen zijn een andere groep die zich inmiddels stevig verenigd hebben, waar hechte vriendschappen zijn ontstaan. De boeren en hun aanhangers overlappen deze groep voor een flink deel. Deze groepen zijn wars van woke en willen deze ideologie niet onderwezen hebben aan hun kinderen. Krijgen we straks woke scholen en conservatieve ‘Forum’ scholen? Krijgen we groepen mensen die straks jaarlijks mRNA prikken halen en mensen die steeds verder van de ‘reguliere’ geneeskunde af komen te staan en zich meer richten op de traditionele, alternatieve, geneeskunde?

Onder Pluto in Steenbok is de democratie behoorlijk afgebroken. In Waterman zou daar weleens een geheel nieuwe vorm van democratie kunnen ontstaan. Een vorm waar iedereen werkelijk invloed zou kunnen hebben, waar iedereen werkelijk gelijk is, zonder onderklasse en zonder elite. Ook de 40-urige werkweek en het werken onder een contract, voor één werkgever heeft vermoedelijk zijn langste tijd gehad. Je ziet al dat er heel veel ZZP-ers zijn en onder de invloed van Waterman kon hier nog weleens veel meer vrijheid en nieuwe vormen in ontstaan.  Waterman wil graag een wereld waarin iedereen gelijk is, waar iedereen vrijheid heeft om te zijn wie hij is en zijn wereld in te richten volgens zijn eigen normen en waarden.

We zien dus veel dingen die nu al spelen. Zo’n overgang gaat ook niet van de ene op de andere dag. We zitten nu nog onder de invloed van Steenbok, waarvan Karen Hamakers-Zondag de laatste tien graden benoemt als de dictatorgraden en waar in de laatste vijf graden, waar we nu dus in zitten, sowieso alles op de spits gedreven wordt. Dat op de spits drijven zie je nu volop, hopelijk verandert dat snel in Waterman.

Het worden interessante tijden. Één ding is zeker, die ideale Watermanwereld is er nog lang niet. Pluto is radicaal, bepaald geen zachte heelmeester, dus zachtzinnig zal het niet gaan. ‘Gelukkig’ hebben we tijd genoeg om de thema’s van Pluto in Waterman uitgebreid uit te werken, zo’n twintig jaar dus.

Data:

23 maart 2023, Pluto gaat Waterman in
10 juni 2023, Pluto keert terug in Steenbok
20 januari 2024, Pluto gaat Waterman weer in
2 september 2024, Pluto gaat weer terug Steenbok in
20 november 2024, Pluto loopt definitief Waterman in en blijft in dit teken lopen tot  maart 2043

(Visited 322 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *