Polarisatie, de volgende fase – over Rusland, Oekraïne en de deugmens

Polarisatie. Ten tijde van corona ontstaan. Het nam in zeer korte tijd enorme vormen aan. De deugers tegenover de antivaxxers. En dan is er nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Op social media hebben veel mensen ineens een Oekraïense vlag in hun profiel staan en men staat massaal onvoorwaardelijk aan de kant van Oekraïne. Bizar vind ik het. Nog gekker wordt het als je kanttekeningen plaatst bij deze oorlog. De relatie tussen deze twee landen kent een geschiedenis. Rusland is begonnen met deze oorlog, ja, dat klopt, maar Oekraïne is geen heilig boontje en dan hebben we het nog niet over de rol die het westen de afgelopen acht jaar heeft gespeeld. Maar dat mag je niet zeggen. Dan ben je pro Rusland, een Poetinfan of, uiteraard, een volger van Thierry Baudet. Dan hoef je niet meer serieus genomen te worden.

Ondertussen gaan de deugers nog een paar stappen verder: aan de vierdaagse van Nijmegen mogen geen Russen meedoen. Ik dacht echt dat het een bericht van De Speld was, maar het is waar. En Rusland mag niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Bij de paralympische spelen in Beijing mogen nu toch geen Russen meedoen. Gisteren las ik nog dat ze onder neutrale vlag mee mochten doen, maar dat is alweer achterhaald. Een Russische dirigent werd ontslagen bij het orkest van Rotterdam en dat van München, omdat hij geen afstand nam van de inval in Oekraïne. Te gek voor woorden. De relatie met het Rotterdamse orkest was al tientallen jaren oud. Russische winkels worden beklad. En ondertussen mogen Sputnik en RT niet meer uitzenden in de EU. Censuur dus. Jongens, wat zijn we ruimdenkend. Ik schaam me dood voor mijn ‘deugende’ medemens.

De medemens die alleen maar gevoed wordt door de msm, de medemens die Thierry Baudet uitkotst, simpelweg omdat die mening hem door de msm door de strot geduwd is. Ik had zo’n vriend op Facebook. Had ja, want gisteravond heeft hij me ontvriend. We kennen elkaar twintig jaar. Hij is een rasechte ‘rooie’ en ik was in ieder geval nooit links. Twee jaar lang hebben we over corona discussies gevoerd op Facebook. Alletwee met de insteek om onze totaal verschillende ideeën uit te wisselen en in contact te blijven. Dat kon met hem ook, al reageerde hij de laatste tijd al niet vaak meer, maar zijn vrienden wel. Ik vond hem natuurlijk een deugmens, blij met zijn prikjes, blij dat zijn kinderen geprikt waren, terwijl dat mijn grootste nachtmerrie is. Hij vond mij een bruinhemd, omdat ik achter Forum voor Democratie sta. Dat vond ik schokkend. Die misplaatste associatie van Forum met fascisme, die zit diep bij de deugmens. Ik vraag dan altijd naar het waarom, naar voorbeelden, maar die krijg je nooit. Heel apart. In mijn ogen zijn ze er niet, maar als je dat wel vindt, zeg dan hoe en waar dat staat, draag de bewijzen aan! Dat lukte nooit. Gisteren had ik een verhaaltje doorgeplaatst op FB over twee jongetjes die altijd ruzie met elkaar hebben, een vergelijking tussen Rusland en Oekraïne vertaald naar lagere schoolkinderen. Dat was kennelijk de druppel. Er viel niet over te praten, hij wilde het niet begrijpen. Kennelijk is het alleen goed als je onvoorwaardelijk achter Oekraïne staat, kanttekeningen maken of kritisch zijn is verboden. Vanochtend ontdekte ik dat hij me ontvriend heeft. Het zij zo, al merk ik dat het me wel pijn doet. Als we op intermenselijk niveau al niet met elkaar in contact kunnen blijven, elkaars mening kunnen respecteren.

Ik pretendeer niet nu ineens een kenner te zijn van Rusland en Oekraïne en hun onderlinge conflict, maar ik heb afgelopen weekend wel de tijd genomen om me wat in de achtergronden te verdiepen door interviews te kijken met Wierd Duk en Karel van Wolferen, de links plaats ik onder dit blog. Zij zijn goed bekend met de materie en ik kan me in hun ideeën vinden. Dezelfde ideeën die Baudet over de zaak heeft. Volg ik dan blindelings wat Forum denkt? Ik vind van niet. Gisteren stond er in diverse kranten een artikel over dat veel FVD-aanhangers Poetinfans zijn. Zo ontzettend kinderachtig, maar kennelijk werkt het zo tegenwoordig: maak je een kanttekening, ben je meteen een Poetinfan. Nee, ik ben geen Poetinfan, maar er is echt meer aan de hand in die regio dan het feit dat Poetin zomaar op een nacht Oekraïne binnenvalt. Ik kan maar niet begrijpen dat we in een land als het onze, het ‘land van duizend meningen, land van nuchterheid’, zo ten prooi zijn gevallen aan de opgelegde mening van de politiek en de msm. En ja, ik sta argwanend tegenover alles wat de kartelpartijen en de msm zeggen en schrijven. Ik zal me niet specialiseren in het conflict daar in het oosten, ik ben nog steeds te druk met corona en wat de politiek onder dat mom met onze vrijheden van plan is. Want corona is niet weg, de QR code is niet weg, we hebben onze vrijheid niet terug en als we niet oppassen raken we nog heel veel meer vrijheid kwijt. Daar zijn ze mee bezig, terwijl iedereen naar het oosten kijkt. Goed je ogen open houden dus en goed naar links blijven kijken als de politiek en de msm je aandacht naar rechts trekken.

Interview met Wierd Duk bij De Nieuwe Wereld
Karel van Wolferen over Oekraïne

(Visited 1.231 times, 1 visits today)

3 reacties

  1. Een naar mijn mening goede analyse is te vinden op groningerkrant, een column met de titel “je hebt interventies en interventies”. Ik zal deze blog niet vervuilen met allerlei links. Maar het is toegankelijk geschreven en glashelder.
    De hele oorlog is, zoals zo vaak, een complex spel van macht en invloed, eigenbelang, geld, grondstoffen enz. Waarin het westen een zeer dubieuze rol heeft.
    Waar geen Oekraïner op zat te wachten, en ook geen enkele Rus. Want zoals gewoonlijk zijn de burgers hier het slachtoffer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *