Waarom biologische zaden kopen?

Vorig jaar begon ik voor het eerst aan een moestuin, al mag het niet echt die naam hebben. We hebben een klein tuintje en die heb ik vol gezet met potten waarin ik courgette, erwten, boerenkool etc. heb gekweekt. Even na kerst ging ik los: ik kon niet meer wachten en wilde zaden bestellen! Dat deed ik bij een webshop die biologische zaden verkoopt, dat sprak me meer aan. Wat nou precies het verschil is tussen ‘gewone’ en biologische zaden, daar had ik eigenlijk helemaal niet bij stil gestaan.

In een moestuingroep las ik een oproep van iemand om vooral biologische zaden te kopen, waarna ik er even het één en ander over heb opgezocht op het wondere wereldwijde web. Biologische zaden worden gewonnen van planten die ook biologisch geteeld zijn, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest, maar met natuurlijke mest van plantaardige of dierlijke herkomst. ‘Gewone’ zaden zijn het resultaat van teelt met bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Raar eigenlijk dat biologische zaden nadrukkelijk zo genoemd moeten worden en dat ik de andere zaden, de schadelijke versie, benoem als ‘gewoon’. De omgekeerde wereld.

Eigenlijk ook heel gek dat dit verschil me even ontschoten was. Want was ik niet degene die een aantal jaren geleden meedeed met een actie van Bionext voor de grootste zaadbank van Nederland met als gevolg dat ik nog een aantal zakjes van die zaden in mijn kast had liggen? Waaronder de courgettezaadjes die ik vorig jaar zomer gezaaid heb en waarna het moestuinvirus mij te pakken kreeg. Ik wist toch al dat Monsanto zijn zaden zo genetisch manipuleert dat ze resistent zijn tegen onkruidverdelgers? Wonderlijk dat uitgerekend ik bij het kopen van zaden niet bewust na heb gedacht over de verschillen. Maargoed, gelukkig heb ik de juiste gekocht.

Ik ben al jaren in de weer om meer bloemen te zaaien en te planten. Voor de bijen, hommels en vlinders. Ik weet dat de bijen het zwaar hebben, maar o zo belangrijk zijn voor de bestuiving van de gewassen. Wonderlijk dan dat je bij de aanschaf van zaden daar niet over nadenkt. Dus bij dezen: als je dan toch zaden gaat kopen, van groente, fruit of bloemen, koop biologische zaden! Ze zijn duurder, maar zoveel beter voor de natuur! De hommels, bijtjes en alle andere insecten zullen je dankbaar zijn.

(Visited 199 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *