Zeven maanden verplichte mondkapjes

Zaterdag is het zo ver: na bijna zeven maanden gaat eindelijk de mondkapjesplicht in de openbare ruimte de kast in. Wel van tafel, niet in de prullenbak. Want laat duidelijk zijn dat de mondkapjesplicht niet is afgeschaft. In het openbaar vervoer en op luchthavens blijft hij gelden, en vooralsnog ook in het voortgezet onderwijs. En ook voor het overige wordt het niet afgeschaft, de spoedwet is nog steeds in werking, dus op ieder moment kan de mondkapjesplicht weer uit de gereedschapskist gehaald worden. We hebben dus op de meeste plekken even mondkapjesvrij.

Ik ben heel erg benieuwd wat er zaterdag gaat gebeuren, hoe de aanblik is in bijvoorbeeld de supermarkt. Of er veel mensen zijn die op vrijdag een boodschap doen en nog hun mondkapje opzetten en zaterdag tijdens de boodschappen ineens niet meer. Ik vermoed dat dit een behoorlijke groep is. De groep die het doet omdat het nu eenmaal verplicht is. De groep die bang is voor een boete en om door anderen aangesproken te worden. Ik ben wel benieuwd hoe groot die groep is. Ik denk dat er ook een groep is die het mondkapje nog op zal houden. Omdat ze de versoepelingen te snel vinden gaan, omdat ze nog niet volledig gevaccineerd zijn en omdat het ze een gevoel van veiligheid geeft. Schijnveiligheid dan wel, want het mag bekend zijn dat mondkapjes niets goeds brengen en wel veel slechts. Al is de groep die denkt dat mondkapjes werken nog steeds verbazingwekkend groot. Dat is iets wat ik maar lastig kan begrijpen. Hugo heeft in het begin gezegd dat mondkapjes niets bijdragen en Van Dissel houdt het nog steeds vol, mondkapjes werken niet, dat was een politieke keuze. En dan toch al die mensen die denken dat het werkt. Het is vooral optisch, er zit iets voor je mond, dat houdt dus tegen wat er uit je mond komt. Iedereen kan weten dat het zo simpel niet werkt.

Maargoed. Ik denk dat we voorlopig nog niet van die mondkapjes af zijn. Zoals de Chinezen na MERS hun mondkapjes bleven dragen, zal er een groep zijn die dat ook nu blijft doen. De die hards. Ze houden het mondkapje op als laatste strohalm van veiligheid, voor de zekerheid, voor de ander. Anderen zullen hem afwerpen nadat ze volledig gevaccineerd zijn. Misschien direct erna, of na inachtneming van een periode tot ook de tweede vaccinatie optimaal werkt. ‘Hè hè, ik doe hem nu af hoor, want nu ben ik volledig gevaccineerd en dus veilig, vooral voor de ander, maar ook voor mezelf.’ Maar misschien houden die mensen hem wel op. Zeven maanden is best een periode. Gewenning treedt op. Heb ik alles? Autosleutels, boodschappentas, portemonnee, mondkapje. Voor een, hopelijk kleine, groep hoort het mondkapje er helemaal bij en zo lang een bepaald aantal mensen de mondkapjes blijft dragen, blijft deze groep in stand. Hoe groot dat percentage is? Geen idee, 10% misschien? Als het onder een bepaald minimum komt, voelen ze zich teveel de uitzondering en zullen ze hem niet opzetten. Groepsdruk dus. Dan zijn er nog de echte angsthazen, de doodsbangen, die blijven hem wellicht dragen. Die zijn nu al te herkennen aan hun ‘snavels’, de N95 mondkapjes, die ronde die je bij de bouwmarkt koopt tegen stof.

Ook vraag ik me af hoe lang het ‘mondkapjesvrij’ zal duren. Want zolang de spoedwet van kracht is, kan de plicht ieder moment terugkomen. Ik gok op oktober. In september zullen de besmettingen wel weer wat toenemen, simpelweg omdat de herfst eraan komt en dan komt als eerste de mondkapjesplicht terug. Ik verwacht dus een maand of drie te kunnen genieten van ‘mondkapjesvrij’. Niet dat ik de afgelopen maanden een mondkapje gedragen heb, maar ergens in je achterhoofd speelt altijd wel het scenario dat je aangesproken kan worden, dat er moeilijk gedaan kan worden omdat je geen mondkapje draagt. Het kost toch energie, stress. Even genieten dus maar deze zomer!

(Visited 630 times, 1 visits today)

6 reacties

 1. IK VIND HET VERPLICHT DRAGEN VAN EEN MONDKAPJE NOG STEEDS TEGEN
  MIJN RECHT OP ATIKEL 11 VAN HET
  GRONDRECHT.
  ONAANTASTBAARHEID VAN MIJN LICHAAM.

  1. Daar heb je wat mij betreft helemaal gelijk in, alleen is die grondwet door de spoedwet even aan de kant gezet. Onterecht, lijkt me, maar wat dat betreft is het hele zooitje daar in Den Haag natuurlijk corrupt.

 2. Zo herkenbaar, de stress die je voelt als je zonder mondkap de wi kel ingaat. De boosheid als ik de winkel uit loop zonder datgene waar ik voor kwam. Omdat ze zonder enige kennis mij dingen o. Zo een vies ding op te zetten. Ik weet zeker dat de meerderheid hem niet afzet. Ik hoop tenni ste dat de meerderheid hem niet afzet want dan kan ik het nog op angst steken. Anders is het gewoon domme volgzaamheid en dat vind ik nog enger dan angst.

  1. Domme volgzaamheid is toch gemakkelijker te ‘ repareren ‘ als de diepe angst waar mensen inzitten en angst doet rare dingen met een mens. Dus ik hoop toch dat de meerderheid hem wel afzet om weer te ervaren hoe fijn het is te winkelen zonder zo’n benauwd ding op je gezicht , de weerstand tegen een verplichting zal dan groeien.

 3. Grotendeels af vandaag onder de klanten en het personeel van een supermarkt vandaag. Dat vind ik ook een teken aan de wand, want hiermee geven de mensen aan vooral bang te zijn geweest voor de overheid. Mark kan nu zeggen: “Kijk, Hugo, we kunnen met ze doen wat ze willen.” Ik hoop, dat de mensen die ondingen in oktober ook af houden.

  1. ik ben bang van niet, ze zetten ze gewoon weer op. En als Hugo zegt: de ene week moet je hem op woensdag op en de andere week op donderdag en vrijdag, dan doet iedereen dat gewoon. Want, de regels…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *