Allemaal aan de pillen!

Ik werd geattendeerd op een mooi opiniestuk in Trouw van vorige week (november 2018), over medicalisering door de farmaceutische industrie, zie de link onderaan. Over ziektes die gecreëerd worden, liefst chronische, zodat de farmaceutische industrie er weer een klant voor het leven bij heeft. Hoera! De haptotherapeute van mijn dochter zei het een paar jaar geleden al, en toen snapte ik het nog niet: “ze willen graag dat een kind iets heeft, ADHD, ADD, zodat het klant kan worden van de farmaceutische industrie”. Prachtig toch, een kind van een jaar of 8 dat al zijn leven lang pillen moet slikken? En… uiteraard is het niet zo dat het nooit nodig is, maar er is een heel grote groep die van alles voorgeschreven krijgt wat helemaal niet nodig is.

Mijn moeder bijvoorbeeld, gebruikt al bijna dertig jaar medicijnen om haar bloeddruk te verlagen. Die heeft ze echt wel nodig, ze heeft op haar 43ste een hersenbloeding gehad, veroorzaakt door een torenhoge bloeddruk. De dokter echter, wil haar onderdruk op ongeveer 75 hebben, dat is heel goed voor de aderen, alleen voelt mijn moeder zich helemaal niet lekker bij die onderdruk. Zij heeft van nature waarschijnlijk een hogere bloeddruk nodig. Bij 85 voelt ze zich prima, daaronder wordt ze snel duizelig. Duizelig betekent dat ze sneller valt, wat ook weer gevolgen heeft. Na veel gedoe mag ze nu van haar arts dus iets minder medicatie nemen.

Zo krijgen ook veel mensen cholesterolmedicatie. Ik ken iemand die het ene jaar een prima cholesterol had, geen medicatie nodig, en een jaar later met dezelfde waarden ineens wel medicatie moest hebben. Waarom? Omdat de ‘normaalwaarden’ waarbinnen het cholesterol moet zitten, veranderd waren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor suikerziekte, de normale suikerwaarden in het bloed worden steeds strakker gesteld, zodat je sneller en meer medicatie nodig hebt.

Dan is er nog het DSM systeem van psychiatrische aandoeningen. Een psycholoog of psychiater moet, voor de verzekering, een diagnose stellen, werd mij verteld toen ik er een paar jaar geleden was met één van mijn kinderen. Je komt dus niet zonder diagnose de deur uit. En bij een diagnose hoort medicatie. Cognitieve therapie deden ze alleen als ze geen diagnose konden stellen… maar… je MOET toch een diagnose stellen? Niet zo gek dus dat er zoveel jonge kinderen al aan de medicatie zitten!

Big Pharma heeft het goed geregeld, de omzet wordt vergroot en verlengd, de Euro’s en Dollars vliegen binnen met een snelheid die niet bij te houden is. En toch vinden we het gek dat de gezondheidszorg ieder jaar zoveel duurder wordt en dat we dus steeds meer premie moeten betalen voor onze ziektekostenverzekering.

bron: er-worden-ziektes-gecreeerd-omdat-de-farmaceutische-industrie-pillen-wil-slijten

(Visited 58 times, 1 visits today)

Eén reactie

  1. Juist, vooral dat cholesterol. Die waardes werden door de farmaceuten ineens veranderd. Zo krijg je de mensen wel aan de pillen inderdaad. Al die ‘rugzakjes’ die kinderen toebedeeld krijgen tegenwoordig. Ik vraag me soms af, wat is de norm? Wat is normaal. Ieder mens is toch anders?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *