Comfortwater

De overheden hebben een nieuw wapen gevonden in de strijd om de burger weer wat vrijheid af te nemen. Een hele marketingafdeling heeft gebrainstormd over een pakkende naam. Het werd ‘comfortwater’. Jawel. Je hebt water om te douchen, te koken, op te drinken (ook bijvoorbeeld thee en koffie) en het toilet door te spoelen. En je hebt ‘comfortwater’. Extra luxe water wat je eigenlijk niet nodig hebt. Om de tuin te sproeien of een zwembadje te vullen in de zomer, of wat tegenwoordig heet: het droogteseizoen, alsof onze zomers bloedverzengend heet en kurkdroog zijn. 

Onze overheid probeert ons op de mouw te spelden dat we in ons land een schrijnend watertekort hebben. We zitten net in de naweeën van een regenbui die het afgelopen half jaar non-stop over ons werd uitgestort, we wonen in een delta tussen vele rivieren, maar toch hebben we een tekort aan water. Er zijn mensen die dat geloven. 

Tijdens de corona episode brachten veel mensen hun zomervakantie thuis door en kochten van het vakantiegeld een zwembad zodat de kinderen toch wat lol hadden in de achtertuin. Die traditie is gebleven en veel mensen zetten dat bad in de zomer dus weer op. En daar gaan wel wat liters water in, dat klopt. Maar meestal blijft het bij één keer vullen. Ook heeft de overheid al een aantal jaren geleden de strijd aangebonden met de vertegeling van de achtertuin. Er is een NK tegelwippen. Er zijn plekken waar je een tegel kunt omruilen voor een plantje, want die achtertuinen die moeten vergroenen. Maar het eerste wat er geroepen wordt als het ‘s zomers een tijdje droog en warm is, is dat de tuinen niet gesproeid mogen worden. We moeten dus al die nieuwe aanplant maar gewoon dood laten gaan? Nu is er dus een nieuw wapen gevonden, we maken dat water gewoon extra duur. Comfortwater, het klinkt ook duur. Dan laten die burgers het wel uit hun hoofd om hun plantjes water te geven en hun zwembaden te vullen. 

Hoe gaan ze meten waar jij je water aan besteed, zul je je afvragen. Nou, er komt gewoon een waterbudget. Hoeveel mensen wonen er in een huis? Nou dan gebruik je zoveel water. Alles wat meer is, is comfortwater, en vermoedelijk vijf keer zo duur. En in het begin zal dat budget ruim zijn en kom je niet zomaar aan je comfortwater, maar de nood zal hoger worden en dan worden de duimschroeven aangedraaid. 

Wij zijn een paar maanden geleden verhuisd, naar een huis met een flinke tuin en daar hoorde een regenton in, vond ik. Die kochten we. Op aanraden van Marc een grote, van 650 liter. Hij is nog steeds niet aangesloten, als het goed is gaat dat zeer binnenkort gebeuren. En dan gaan we zien of mijn voorspelling uitkomt dat, zodra onze regenton is aangesloten, het zal stoppen met regenen. Maar hoe dan ook, vroeg of laat gaat het zeker weer een keer regenen. En dan hebben wij een flinke regenton om gratis regenwater in op te slaan. Gratis comfortwater. Het wordt iedere dag een beetje gekker.

(Visited 404 times, 1 visits today)

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *