De Aardbeientest

Vandaag was het zo ver! Het moment waar we al ruim drie maanden, en misschien wel langer, naar toe leven: onze eerste aardbeien zijn rijp!

We hebben er meteen een officiële aardbeientest van gemaakt, want we moeten voor eens en voor altijd natuurlijk weten hoe welke aardbeien smaken! In januari heb ik bij aardbeiplantje.nl drie verschillende rassen aardbeien besteld. Van twee rassen had ik al een paar dagen geleden rijpe aardbeien, het wachten was op het laatste ras om de test te kunnen volbrengen. Hieronder vinden jullie de uitslag.

De grootste aardbei op het schoteltje is een Faith aardbei, een junibloeier. Dat betekent dat dit ras zijn aardbeien binnen een korte periode produceert, volgens de site beginnend net iets na half juni. Nou, het is de 19de vandaag, dus dat klopt aardig. Hij gaat dan door met produceren tot ergens in juli, een korte periode dus. Om maar meteen een spoiler te geven: wij vonden deze aardbei het lekkerst, het zoetst.

De aardbei in het midden is de Favori, deze produceert vanaf juni tot september, maar de top van de productie ligt in juli en augustus. Hij is dus nog maar net begonnen. De aardbei is iets minder zoet dan de Faith, maar alsnog heerlijk zoet met een wat friszurige nasmaak.

De rechteraardbei is van het ras Furore. Deze kan produceren tot oktober aan toe! Een heel lange periode dus. Qua smaak is deze het minst zoet, maar alsnog een heerlijke aardbei.

Ik denk dat we nog veel aardbeien zullen snoepen deze zomer. En dan te bedenken dat de planten in het tweede jaar een hogere productie hebben dan in het eerste jaar, dus volgend jaar krijgen we nog veel meer aardbeien! Ik zal dit jaar ook wat stekken nemen van alledrie de rassen, zodat we volgend jaar ook weer planten hebben die in hun eerste productiejaar zitten. Na het derde jaar neemt de productie drastisch af en zal ik de planten ruimen. Door ieder jaar wat stekken te nemen, heb ik dan straks altijd planten die in hun eerste, tweede en derde jaar zitten en hopelijk dus een stabiele productie.

Op naar een mooi aardbeienjaar!

(Visited 216 times, 1 visits today)

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *