De crisiscyclus van Saturnus en Uranus

Alle planeten draaien zo hun rondjes om de zon, de ene, Aarde bijvoorbeeld, doet daar een jaar over terwijl Pluto er 248 jaar over doet. Soms staan planeten, vanuit ons oogpunt op aarde, samen, of tegenover elkaar, of onder een hoek van negentig graden, wat we vierkant noemen. Daar kun je een cyclus in zien.

We kijken nu naar de cyclus van Saturnus en Uranus. Saturnus reist in ongeveer 28 jaar om de zon en Uranus doet dat in 84 jaar. Saturnus is de planeet van hiërarchie, regelgeving, vastgelegde protocollen. Uranus heeft heel andere krachten, Uranus gooit de boel graag door elkaar, onverwachte veranderingen, de waarheid moet boven komen. ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’, dat is het motto van Uranus.

De laatste keer dat ze samen stonden, was in november 1988 in het teken Boogschutter. Dit is het startpunt van de nieuwe cyclus van deze twee planeten samen. Boogschutter is het teken van visies, van toekomstgerichtheid, van optimisme. In september van dat jaar was Gorbatsjov gekozen tot de nieuwe president van de Sovjet-Unie. Dit markeert het begin van een periode van veranderingen, glasnost en perestrojka (openheid en hervormingen), een jaar later viel de Berlijnse muur.

Elf jaar later stonden de planeten vierkant op elkaar, Saturnus stond inmiddels in Stier en Uranus in zijn eigen teken Waterman. Het was de tweede helft van het jaar 1999. Een tijd waarin we toeleefden naar het nieuwe millennium, waarin de angst bestond dat alle computers deze omschakeling niet aan konden en de heleboel zou crashen bij de millenniumwisseling. Begin 1999 was de Euro ingevoerd als Europese munteenheid. Saturnus als aardeplaneet in een aardeteken, die dingen graag regelt en vastlegt, Stier is bij uitstek het teken voor geld in de zin van tastbare munten. Uranus en Waterman kunnen we wel koppelen aan het éénworden van Europa.

Begin november 2008 stonden de planeten recht tegenover elkaar, Saturnus in Maagd en Uranus in Vissen. Veel mensen weten nog goed wat er in die tijd gebeurde. Het is bekend geworden als de kredietcrisis, het legde de zeepbel van de banken bloot. Uranus, de waarheid, prikte de droom en het bedrog (beiden Vissen) door van de banken (Saturnus wederom in een aardeteken, Maagd dit keer).

En nu zijn we beland bij het laatste vierkant van deze twee planeten voor ze weer samen zullen staan. Deze volgende samenstand, het begin van een nieuwe cyclus vindt plaats middenin het jaar 2032 in het teken Tweelingen. Maar eerst nog even het laatste vierkant. Dit vond plaats in februari van dit jaar, 2021. Uranus staat inmiddels in Stier en Saturnus in Waterman, dezelfde twee dierenriemtekens dus als eind 1999. We zitten alweer een jaar in de coronacrisis, en het wordt steeds duidelijker welke kant het opgaat. Weer speelt Europa een rol, het WEF en Klaus Schwab. Europa trekt meer macht naar zich toe, de vrijheid is in het geding. In beide planeetstanden zit deze controverse. Uranus, de planeet van de vrijheid, staat in Stier, een aardeteken die graag zekerheid wil en Saturnus, de planeet van de regelgeving en het opvolgen van orders, staat in het vrijheidslievende teken Waterman. Ik vind dat dit heel duidelijk weergeeft wat er momenteel speelt. Onder het mom van een gezondheidscrisis worden dwingende regels doorgevoerd, vaccinatiepaspoorten, verplichte mondkapjes, lockdowns. Aan de andere kant is er een steeds luider roepende schreeuw om vrijheid, om zelfbeschikking. Een roep om zelf te beslissen over de eigen vrijheid en verantwoording ten opzichte van de medemens.

Het exacte vierkant is dus achter de rug, dat is het heftigste moment in principe. Een voorspelling over hoe dit verder zal gaan, daar waag ik me niet aan. We gaan het zien. Één ding is zeker, voor het 2032 wordt, is het wel weer voorbij.

(Visited 227 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *