De kindertjes in Afrika…

… hebben pas honger.

Deze uitdrukking gaat al een paar generaties mee. Er zijn er weinig waar ik meer hekel aan heb. Honger. Als je zegt: “ik heb honger” zijn er regelmatig mensen die je corrigeren en zeggen dat je ‘trek’ hebt, want honger, dat hebben ze in Afrika.

Mijn moeder was in mijn jeugd regelmatig aan de lijn. Mijn vriendin Ingeborg was eens bij mij thuis toen mijn moeder klaagde over honger, ze was weer eens aan het lijnen. Ingeborg ging de discussie met haar aan over honger en trek, dat moet je niet doen met een vrouw die aan de lijn is! Ik geloof dat ik op een gegeven moment maar naar mijn kamer ben gegaan en ze met hun discussie heb achtergelaten.

Ik heb eens een collega gehad die gewoon glashard zei: “jij hebt geen honger, je hebt trek” en dat bleef doen. Ik werd er boos van. Als ik honger heb, heb ik honger. Punt. Sindsdien heb ik er een uitleg bij. Honger heb je als je maag rammelt, trek is meer zin in een koekje of chocolaatje of iets anders lekkers, gewoon dat je kaken zin hebben om te malen. Wat ze in Afrika hebben? Dat is hongersnood, dat kun je geen honger meer noemen. Laten we voor een abnormale situatie als hongersnood niet een gewoon woord als honger gebruiken.

In de laatste dagen van het leven van mijn moeder heb ik er nog iets over bijgeleerd. Mijn moeder was altijd verzot op eten, maar doordat ze slokdarmkanker had, ging dat steeds moeilijker tot ze de laatste periode alleen nog wat kon drinken. Ze viel kilo’s af en in die laatste dagen vroeg ik haar of ze niet enorme honger had gehad. “Nee kind, dat gaat gewoon over. Honger gaat gewoon over.” De blik die ze erbij had, kan ik me nog zo voor de geest halen. Het was een hele ontdekking.

Honger gaat gewoon over. In Afrika hebben ze dus helemaal geen honger, dat gevoel is allang gestopt. Het lichaam geeft het gewoon op, er wordt niet gereageerd op het hongersignaal, dus dan houden we er maar mee op. Hongergevoel wordt vooral afgegeven door de hersenen, als reactie op normaal ritme of iets dat we zien of ruiken. Niet eens door de maag dus.

Tot slot nog een leuke in dit kader: Een kind in Afrika klaagde dat hij het koud had. “Dat mag je niet zeggen”, zei zijn moeder, “wij hebben het hier niet koud, de kinderen in Nederland hebben het pas koud!” Je moet er vooral de lol van in blijven zien.

Maargoed, als iemand zegt honger te hebben, begin dan niet over Afrika, dat wilde ik eigenlijk alleen maar zeggen.

(Visited 58 times, 1 visits today)

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *