De zomer van …

De zomer loopt op zijn einde. Na drie weken vrij ben ik weer aan het werk. Het was een rommelige zomer, vond ik, gevoelsmatig. De zomer van de boerenzakdoek. De zomer van de omgekeerde vlaggen overal aan lantaarnpalen. Wat een prachtig indrukwekkend gezicht!  Natuurlijk prijkt er ook aan ons huis één, met een boerenzakdoek als wimpel. In de vakantie gingen we lunchen in Stroe, waar we min of meer per ongeluk terecht kwamen toen we wat aan het rijden waren. In dit kloppend hart van de boerenopstand wemelde het van de omgekeerde vlaggen, ludieke spandoeken en boerenzakdoekvlaggen. Genieten!

De zomer van wederom niet op vakantie. Eigenlijk omdat we inmiddels gewend zijn aan niet op vakantie gaan door maatregelen als mondkapjes en QR codes, en omdat heel veel volgeboekt was in Nederland, omdat het duur was in het hoogseizoen. De zomer van klussen in het huis van mijn dochter en schoonzoon. De zomer van mijn mini moestuin in potten, de derde editie daarvan. Dankzij het weer doet het het allemaal geweldig! Bijna veertig courgettes heb ik geoogst, ze komen bij mijn man zijn neus en oren uit. Courgettesoep, courgetti, courgette overal doorheen. Nog een paar porties in de vriezer. Aardbeien daarentegen komen hem nooit zijn neus uit en ook daarvan hebben we er veel geoogst. Ook de tomaten en de paprika’s doen het goed. Tomaten heb ik al diverse keren geoogst, de paprika’s komen eraan, de eersten zijn rijp. De zomer ook van de slag om de moestuin, omdat ik de potten na deze zomer niet langer buiten de tuin mag zetten. Dit ondanks expliciet gevraagde en gekregen toestemming. Maargoed, nieuwe beheerders, nieuwe regels. De wachtlijst van het volkstuinencomplex vordert te langzaam om mij volgend jaar te voorzien van een eigen volkstuin, dus ik zal voor de volgende editie van mijn moestuin een andere locatie moeten vinden, helaas. We dromen van een nieuwe plek, een ander huis, met een tuin die groot genoeg is voor een moestuin.
De zomer van kringloopwinkels, genieten op terrasjes, lange zomeravonden buiten, hij loopt ten einde.

En nu is de herfst in aantocht, en de winter. Het belooft een koude winter te worden, in ieder geval figuurlijk. Het land, Europa, de wereld, het gonst van de crises: stikstof, de energierekening, Oekraïne, asielzoekers en natuurlijk corona en de permanente wet met maatregelen die erdoor gedrukt zal worden. Nieuwe prikrondes die we weer aan ons voorbij zullen laten gaan. Hoe ver zullen ze gaan in drang, dwang en uitsluiten? Hoeveel warm water zullen we durven te gebruiken en hoe hoog durven we de verwarming te zetten? We gaan het beleven. We leven in een bijzondere tijd. In de afgelopen jaren hebben we netwerken gebouwd in onze buurt en door het hele land, we gaan het zien. Winter is coming. Maar daarna… daarna zal het weer voorjaar worden en zal er weer een zomer komen. Een zomer met nieuwe beloftes.

(Visited 167 times, 1 visits today)

2 reacties

  1. Ik probeer nu op mijn logeer kamer te kweken met UV lampen. Als dat pukt, is het de hele winter door verse groenten. Fijn ook om weer een blog van je te lezen!

  2. Nu is er in ieder geval regen en dat vinden alle bloemetjes in mijn tuin fijn. Gisteren was het daardoor ook zo mooi in he bos.

    Hoe de winter wordt? Ik weet het niet. Het zal een speciaal seizoen worden. Wij hebben één infra rood ding in het plafond en gaan kijken of we er meerder kunnen plaatsen. Verder leven we stap voor stap het nieuwe seizoen in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *