We willen het zo graag geloven

Please don’t confuse your google search with my medical degree 

Deze uitspraak kwam ik tegen op het grote Gezichtsboek. Zo kort door de bocht en zwart/wit gesproken kan ik het daar helemaal mee eens zijn. Alleen… de wereld is niet zwart/wit. Mijn ‘google search’ levert niet alleen maar onwaarheden op. Op het internet is niet alles onzin! Er zijn onderzoeksresultaten te vinden en verslagen of blogs van mensen die daar kritisch naar gekeken hebben. En een ‘medical degree’ zegt niet dat je alles weet van geneeskunde. Ook artsen weten niet alles. Zij weten alles van een klein gebiedje, maar ze weten bij lange na niet alles. De wereld is veel grijzer dan men met deze one-liner wil doen geloven.

Ik heb geen geneeskunde gestudeerd. Ik heb ook niet zelf onderzoek gedaan naar verschillende dingen. Ik heb zelfs niet zelf de onderzoeken uitgespit. En als ik iets bij google intyp, krijg ik daar lijsten hits voor als antwoord. Daar zijn zwarte antwoorden bij, en ook witte, maar ook een heleboel grijze. En ik ben prima in staat om daar een selectie in te maken. De zin is ook wat denigrerend gesteld naar mensen die geen geneeskunde hebben gestudeerd. Geloof mij maar, ik heb ervoor gestudeerd. Oja? En wat nou als jij als arts van hogerhand opgelegd krijgt een bepaald standpunt uit te dragen, wat nou als jij een bonus krijgt van een farmaceut, voor iedere keer dat je een bepaald geneesmiddel voorschrijft, voor iedere vaccinatie die je ‘verkoopt’? Moeten we je dan nog steeds blind geloven? Ben je dan nog wel echt te vertrouwen?

Ik heb kort gewerkt bij een bedrijf dat artsbezoeken deed en ik weet wat voor bedragen er op de bankrekening werden gestort door de farmaceuten. Ik heb ook gelezen wat voor bedrag een huisarts krijgt voor iedere griepprik die hij ‘verkoopt’. Wat voor antwoord verwacht je dan van diezelfde arts, als je bij hem komt met vragen over die vaccinatie, met de vraag of je het wel of niet moet doen?

Mensen willen niet kritisch  nadenken, mensen willen zich geen zorgen hoeven maken. Ze willen niet na hoeven denken of de overheid wel het beste met ze voor heeft. Ze willen erop kunnen vertrouwen. Ze willen mopperen op de politiek, gewoon als praatje met de buurman of collega, maar uiteindelijk willen ze blind vertrouwen en ‘ja’ zeggen op alles wat de overheid ze voorschotelt. Je kunt dit vooral goed zien in de commentaren onder artikeltjes over vaccinaties op Facebook. Kijk maar hoe snel je wordt neergezet als anti-vaxxer en voor idioot wordt uitgemaakt. De meeste mensen willen het gewoon graag geloven als de overheid en het RIVM zeggen dat een vaccinatie veilig is. Natuurlijk, dat zou ik ook wel willen. Feit is echter dat je daar helemaal niet zomaar op kunt vertrouwen. Feit is dat nooit is onderzocht wat een veilige hoeveelheid aluminium is die je bij een jong kind in kunt spuiten. Feit is dat nog helemaal niet is bewezen dat de HPV vaccinatie ervoor zal zorgen dat het aantal gevallen baarmoederhalskanker zal dalen, feit is ook dat helemaal niet bekend is of er langetermijn bijwerkingen zijn van deze vaccinatie. Dit is allemaal gebaseerd op ‘verwachtingen’. Wat zijn verwachtingen en hoe sterk zijn die? Of zijn die vooral gebaseerd op het verdienmodel van de farmaceuten en kan onze gezondheid hen eigenlijk wel iets schelen?

Nee, ik heb geen medicijnen gestudeerd, maar ik kan wel lezen en één en één bij elkaar optellen. Ik kan wel een beetje kritisch nadenken. En nee, ik weet ook niet precies hoe het zit, maar… ik vind wel dat het onderzocht moet worden en dat je niet duizenden en duizenden mensen als proefkonijnen kunt blootstellen aan experimentjes waar de farmaceuten zo lekker aan verdienen.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *