Het leven van Eva Bon, mijn voormoeder

Eva Bon werd geboren als jongste in een gezin van zeven nog levende kinderen. Ze was de dochter van Jan Bon en Cornelia van Rietveld en ze werd geboren in Abcoude-Proosdij op 5 mei 1822.

Ze was net twintig jaar toen ze trouwde met Pieter van Scherpenzeel, die tien jaar ouder was dan zij en uit Vinkeveen kwam. Bovendien was er een complicatie: er was reeds een kind van zes weken oud! De trouwakte maakt melding van een kind dat geëcht wordt en dus de achternaam Van Scherpenzeel krijgt, waar op zijn geboorteakte nog Bon vermeld stond. Dit jongetje is vernoemd naar zijn opa van vaders kant, dus vermoedelijk is Bernardus ook een echte Van Scherpenzeel en was Eva, die op haar trouwakte overigens vermeld staat als Aafje, niet zwanger van een andere man.

Elf maanden na hun huwelijk wordt er weer een jongetje geboren, Jan, die slechts zes dagen oud wordt. Elf maanden later wordt een dochter geboren, Neeltje, vernoemd naar oma van moeders kant. Een jaar later volgt weer een Jan, naar opa van moeders kant. Bijna drie jaar later volgt dan Alida, vernoemd naar oma van vaders kant. Dit meisje wordt slechts acht maanden oud, ze overlijdt op 10 oktober 1848. Haar vader, Eva’s echtgenoot Pieter, overlijdt een dag later op 36-jarige leeftijd. Eva blijft achter met drie kinderen en bovendien is ze bijna vier maanden zwanger! Ruim vijf maanden later wordt een jongetje geboren dat Petrus wordt genoemd, naar zijn vader. Dit jongetje overlijdt 22 maanden later echter.

Eva zat in een lastige situatie. Uitkeringen bestonden nog niet en ze had jonge kinderen die haar nodig hadden. Ze wordt waarschijnlijk opgevangen door familie en zal wellicht ook ondersteund zijn door de kerk, die die taak in die tijd vaak op zich nam. De familie was katholiek. De beste manier om uit deze situatie te komen, was opnieuw trouwen. Dat doet ze uiteindelijk op 8 mei 1854, vijf en een half jaar na het overlijden van haar eerste man. Ze trouwt met Cornelis van Lammeren, een boerenknecht die niet eerder getrouwd is geweest en op dat moment 31 jaar oud is. Twee weken eerder zouden ze al trouwen, maar dat huwelijk ging niet door wegens ‘wettelijke verhindering van de bruid’. Wellicht was ze ziek en kon daardoor simpelweg niet aanwezig zijn?

Een jaar later werd de eerste dochter van het stel geboren, Anna, mijn overovergrootmoeder. Een jaar later volgt een tweeling, twee jongens, Jacobus en Adrianus. Beide jongetjes overlijden vijf weken later. Twee en een half jaar later wordt er weer een zoon geboren die Jacobus genoemd wordt, maar ook deze Jacobus redt het niet. Nog een jaar wordt er weer een Jacobus geboren die wel blijft leven. Twee jaar daarna volgt dan Adrianus Leonardus en nog twee jaar later Cornelis.

Eva krijgt in 21 jaar tijd 13 kinderen van twee verschillende mannen, haar eerste op 20-jarige leeftijd, de laatste als ze 41 jaar oud is, in 1863, maar heeft uiteindelijk een gezin met zeven levende kinderen, drie uit haar eerste huwelijk en vier uit haar tweede.

Eva overlijdt op 30 oktober 1873, ze is dan 51 jaar oud. Haar echtgenoot overlijdt ruim een jaar later. De kinderen uit haar eerste huwelijk zijn ruim volwassen als hun moeder overlijdt, de kinderen uit haar tweede huwelijk zijn dan 18, 14, 12 en 10 jaar oud.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *