Over extreme Hugo, Thierry en de oorlog en de QR code

Het was me het weekje weer wel. Een persconferentie, een coronadebat, een kort geding tegen Thierry Baudet en hoera, we krijgen een nieuw kabinet, de aftocht van Hugo de Jonge is daarin het enige positieve. Hopelijk.

Want het zou nog wel eens erger kunnen worden. Maanden geleden zei ik al eens dat Jan Paternotte in potentie nog weleens erger kon zijn dan Hugo. We gaan het afwachten. Dat Hugo over zijn houdbaarheidsdatum heen is, kon je zien bij het coronadebat en de uitspraken die hij doet, die worden steeds extremer en op den duur zal dat toch niet meer gepikt worden. Toch? Caroline van der Plas diende hem in ieder geval even goed van repliek, want het geeft geen pas als een minister, een dienaar van het volk, een bepaalde bevolkingsgroep afserveert. Bij de laatste persconferentie, ik kijk er niet naar, maar zie wel de fragmenten op Twitter, zei hij zich niet neer te leggen bij het feit dat mensen gebruik maken van het recht zich niet te laten vaccineren. Hij vond dat het recht van mensen om niet ziek te worden veel zwaarder weegt dan het recht om geen prik te nemen. Ik wist niet dat er zoiets bestond als een recht om niet ziek te worden, maar als het dan toch bestaat, al is het maar in het hoofd van Hugo, dan maak ik er graag gebruik van. Ik wil namelijk gezond blijven, dat is één van de redenen dat ik de prik niet neem! Maar dat bedoelde hij niet natuurlijk. Verder heeft hij kennelijk mensen, gevaccineerde mensen, opgeroepen om het gesprek aan te gaan met mensen die zich niet willen laten vaccineren. Dit is gewoon een regelrechte oproep om de boel nog verder te polariseren! Mensen mogen mij gerust vragen waarom ik niet gevaccineerd ben, maar als de intentie is om mij over te halen het wel te laten doen, of mijn argumenten af te serveren als onzin, dan kunnen ze er beter niet aan beginnen. Feit is dat het mij eigenlijk nooit gevraagd wordt. Ik denk dat ik duidelijk genoeg ben. 

Veel mensen voelen zich in een hoek gedrukt met betrekking tot dit dilemma. Ze twijfelen niet, nee, ze willen die prik eigenlijk niet, maar ze zien zo langzamerhand geen uitweg meer, zijn bang voor baan of school, of uitsluiting. Of ze zijn gewoon zo murw gepraat over het hele gezeik, dat ze er van af willen zijn. Maar door de prik te nemen, kom je er niet af. Júíst niet, zou ik willen zeggen. Door de prik te nemen, begin je met een prikabonnement. Dat wisten wij al veel langer, maar deze week stond het ook in de krant. Voor het buitenland zat er al een geldigheidsduur aan de QR code, maar die komt ook voor het binnenland, verrassing! En die geldigheidsduur zal net zo lang zijn als die voor het buitenland, dat is wel zo overzichtelijk. Negen maanden wordt het waarschijnlijk. Iedere negen maanden een prik halen om je vaccinatiepaspoort geldig te houden. Je toegangskaartje tot de horeca, de theaters, de sportschool, en straks wellicht ook de opleiding of werk. 

En dan is er de groep mensen die het felbegeerde hersteldbewijs heeft binnengesleept na een positieve PCR test. Deze had eerst een geldigheidsduur van zes maanden, vorige maand is dat verlengd naar een jaar, maar, ik las in de krant dat ook die geldigheidsduur op losse schroeven staat. Er wordt naar gekeken om het aan te passen. Ik verwacht dat dat, natuurlijk voor het gemak en de overzichtelijkheid, ook naar negen maanden gaat. Niet omdat wetenschappelijk is bewezen dat na negen maanden je natuurlijk opgebouwde antistoffen dalen, nee, dat zeker niet! Als je het virus hebt doorgemaakt, ben je vermoedelijk levenslang beschermd, maar in ieder geval een heel lange periode, vele jaren. In plaats daarvan zou je na negen maanden gewoon weer een prik moeten gaan halen. Dat moet wel om de QR code te blijven verbinden aan corona. Het zou wat al te opvallend zijn als ze het systeem zouden introduceren zonder de prikjes, dat zou teveel opvallen. En nee, uiteraard denk ik niet dat dit systeem voor een paar maanden is opgetuigd. De EU had het een paar jaar geleden al over een verplicht vaccinatiepaspoort voor iedere Europeaan, lang voor corona. Het is een controlemiddel en een middel om mensen vrijheden en rechten af te pakken. China 2.0.

De boosters geven mensen ook weer een tweede kans. Om de prik niet te nemen, om niet meer mee te werken. Helaas zitten er dan al wel twee vaccins in je lichaam, maar het is nooit te laat om wakker te worden. Hopelijk worden er snel veel mensen wakker. Ik hou mijn hart vast voor de boosters en straks prik vier etc. Al die mensen met bijwerkingen, al die berichten die je leest over mensen die plotseling overlijden, ineens ernstig kanker hebben, sporters die neerstorten op het voetbalveld, berichten van onverwachts overleden veel te jonge mensen… 

En dan het kort geding tegen Thierry Baudet over zijn vergelijking met de oorlog. Met de áánloop naar de Tweede Wereldoorlog. Niet zijn vergelijking met de holocaust, maar wel een waarschuwing voor waar het in zou kunnen eindigen. Er zijn al landen met ‘quarantainekampen’ tenslotte. Hij mag het niet vergelijken, daarmee kwetst hij mensen onnodig. Er mag dus officieel niet gewaarschuwd worden dat we een zelfde fout begaan als al eerder is begaan. Het steeds verder uitsluiten van een groep mensen uit de samenleving. En inderdaad, Joden konden er niet voor kiezen om geen Jood te zijn en ik zou ervoor kunnen kiezen wél die prik te nemen. Maar bekijk het van de andere kant, niet vanuit de groep die buitengesloten wordt, maar vanuit de groep die buiten sluit. Er is dus kennelijk een heel grote groep mensen die het accepteert en eraan meewerkt dat bepaalde mensen buitengesloten worden. Het fanatisme waarmee soms wordt gecontroleerd op de QR codes en mensen toegang geweigerd wordt! En in dit geval zonder goede reden. Ongevaccineerden zijn niet gevaarlijk, niet besmettelijker, en we hoeven niet opgesloten te worden voor onze eigen bestwil om de zorg te ontzien, maargoed, ik preek voor eigen parochie, wij weten dat wel.

Er zijn natuurlijk meer vergelijken te maken. Met het apartheidsregime, met de heksenvervolgingen, de Hugenoten die vluchtten uit Frankrijk en met de inquisitie. In de laatste gevallen gaat het om vrijheid van geloof. Die mensen konden ervoor kiezen zich om te dopen tot het katholieke geloof, het vergelijk daarmee kan dus moeilijk verboden worden. Nadeel is dat dat veel langer geleden is, de Tweede Wereldoorlog is veel aansprekender en wordt op alle scholen behandeld, is dus veel bekender. 

Dat het voorlopig allemaal niet stopt, is in ieder geval wel duidelijk. Niet na deze winter, niet vanzelf. Daarvoor zullen we hard moeten blijven knokken, mensen bewust moeten blijven maken, blijven wijzen op de bijwerkingen, de drang, onze grondrechten. Hopelijk komen er dan steeds meer ‘ongevaccineerden’ bij, of in ieder geval mensen waarvan de QR code niet meer geldig is, of mensen die wel achter de vaccinaties staan, maar niet achter het gebruik van een QR code als machtsmiddel. Je zou er bijna van gaan bidden.

(Visited 311 times, 1 visits today)

Eén reactie

  1. “Veel mensen voelen zich in een hoek gedrukt met betrekking tot dit dilemma. Ze twijfelen niet, nee, ze willen die prik eigenlijk niet, maar ze zien zo langzamerhand geen uitweg meer, zijn bang voor baan of school, of uitsluiting.”

    Vandaag neem ik hem niet en is er niks aan de hand. Morgen zeg ik hetzelfde en uiteindelijk hoef ik het maar één dag langer vol te houden dan greatresetters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *