Opdat zij niet vergeten worden, familiekroniek van de bos arme takken waar ik van afstam

Trots op mijn eigen boek!

Jawel, ik heb een boek geschreven! Een boek over mijn voorouders. Ik ben al heel lang bezig met stamboomonderzoek en ook al enige jaren met het schrijven van portretten van mijn voormoeders. Inderdaad, voormoeders. Mijn interesse lag vooral bij de vrouwen waar ik van afstam. Iedere keer weer ben ik onder de indruk van hoe zwaar sommige vrouwen het gehad hebben, de lijst met kinderen die ze kregen en daarnaast vaak de lijst met kinderen die zij heel jong verloren. Dan zag ik weer zo’n overlijdensakte op het scherm en dacht ik: “Hoe lang is het geleden dat er iemand aan jou dacht, jouw naam noemde?” 

En dan de moeders die stierven in het kraambed en een man met een batterij jonge kinderen achterlieten. Aan mijn vaders kant is er een hele rits aan vrouwen die dit achter elkaar overkwam. Het trauma daarvan heeft mijn vader, ook al wist hij dat niet, aan den lijve ondervonden. Een verbitterde moeder die niet in staat was liefde te geven. 

Ik wilde al die verhalen graag vastleggen, vooral voor mijn eigen kinderen, zodat de kennis die ik de afgelopen jaren vergaarde, niet meer verloren kan gaan. Het moest een boek worden. Dat plan heb ik al jaren. Ik heb mijn moeder, die in 2019 overleed, nog van alles kunnen vragen. Van haar zus hoorde ik weer andere verhalen, omdat ook zussen heel andere herinneringen hebben. Mijn eigen zus kende ook familieverhalen die voor mij onbekend waren. Mijn vader vroeg ik naar zijn herinneringen. 

Begin 2023 besloot ik dat dit het jaar moest worden dat mijn boek af kwam. Ik verzamelde nog wat meer achtergrondinformatie, over de woonplaatsen van mijn voorouders, over het werken in het veen, over die ene Duitser in mijn stamboom die lopend vanuit Hannover naar Vinkeveen kwam om seizoensarbeid te doen en uiteindelijk bleef plakken. We gingen zelfs naar zijn geboorteplaats, Fürstenau, destijds gelegen in het Koninkrijk Hannover. 

Het schrijfwerk van het boek was in november 2023 klaar, net op tijd voor onze verhuizing. Alleen het kaft moest nog ontworpen worden. Daarvoor had ik wilde plannen, een kaft bezaaid met allerlei oude foto’s zou het worden. Tot ik bedacht dat dat heel druk overkomt en niemand waarschijnlijk die foto’s gaat bestuderen. Het is dus heel anders geworden. Een heel rustig kaft, ik vind het heel mooi geworden. Deze week arriveerde er een doosje met een stapeltje van mijn eigen boek. Daar is ie dan! Ik ben er trots op! 

Hij is bij diverse boekwinkels online te bestellen (voor € 29,00), maar eventueel ook bij mijzelf, dan is hij iets goedkoper (voor € 22,50).

(Visited 122 times, 1 visits today)

Eén reactie

 1. Hoi Marjolein,
  Ik heb een grote interesse in je boek.
  Mijn naam is Hans van Santen.
  Ik ben geboren en getogen in Abcoude.
  Ik heb zelf sinds de jaren 80 onderzoek gedaan met tussenpozen.
  Mijn grootmoeder was Maria Louiza Kodde, de enig overgebleven zuster van Anna Maria Geertruida Kodde, jouw overgrootmoeder.
  Ik heb je in je artikelen nog nooit een foto zien plaatsen van de lijn Kodde?
  Ik bezit zelf wel een aantal foto’s

  Groeten van J. van Santen
  Heinkuitenhof 14
  1391 TS ABCOUDE
  Telefoon 0294285119

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *