Prinses Gracia van Monaco alias Grace Kelly

Een sprookje moet het zijn geweest. De beroemde, zeer bekende actrice die viel voor de charmes van een echte prins! Eigenlijk een beetje zoals Meghan Markle en prins Harry, maar dan nóg sprookjesachtiger. Harry is tenslotte de reserveprins en Reinier de erfprins!

Grace Patricia Kelly werd geboren op 12 november 1929 in Philadelphia als de dochter van de Ierse immigrant John Brendan Kelly en de Duitse immigrante Margaret Katherine Majer. Haar vader en broer wonnen beiden olympische medailles met roeien. Het gezin werd rijk doordat vader goed geld verdiende met het produceren van bakstenen.

Het was de droom van Grace om actrice te worden en dat werd ze, ondanks bezwaren van haar familie. Op haar 22ste speelde ze in haar eerste film, dat was rond 1951. In 1956 speelde ze in haar laatste film. Door haar huwelijk met de erfprins Reinier van Monaco moest ze haar carrière opgeven, waar ze veel moeite mee had. Ze hadden elkaar leren kennen op het filmfestival in Cannes en trouwden op 18 en 19 april 1956.

De prins had in de jaren ’40 gedurende zes jaar een relatie gehad met de Franse actrice Gisèle Pascal en zouden gaan trouwen. Dit huwelijk werd echter afgeblazen toen uit medisch onderzoek bleek dat Gisèle onvruchtbaar zou zijn. Reinier zag zoch gedwongen het huwelijk af te blazen. Achteraf bleek Gisèle niet onvruchtbaar, zij kreeg met haar latere man wel degelijk een kind. Dit nieuws zou zijn gelekt door Reinier’s oudere zus, prinses Antoinette, die haar eigen zoon op de troon wilde hebben. Prinses Antoinette werd op den duur verbannen van het hof door haar gestook en gekonkel. Pas na het overlijden van prinses Gracia zou zij weer welkom zijn.

Grace zal zo’n onderzoek dus ook wel gehad hebben van tevoren. Het bewijs van haar vruchtbaarheid werd kort na het huwelijk bewezen: ruim negen maanden na het huwelijk werd er in januari 1957 een prinsesje geboren in Monaco: prinses Caroline en ruim een jaar later zag prins Albert het levenslicht in maart 1958. In februari 1965 volgde nog prinses Stéphanie.

 Op 13 september 1982 zaten Gracia en Stéphanie samen in de auto toen Gracia een beroerte kreeg. Ze verloor hierbij de macht over het stuur en kwam met de auto in een ravijn terecht. Ze overleed een dag later zonder dat ze nog bij bewustzijn was geweest. Prinses Stéphanie hield aan het ongeluk slechts lichte verwondingen over, alhoewel een paar jaar later bleek dat ze haar nek gebroken had. De geruchten deden de ronde dat de destijds 17-jarige Stéphanie achter het stuur zou hebben gezeten terwijl ze geen rijbewijs bezat.

Zo eindigde haar leven. Stéphanie was altijd een tegendraadse aan het hof en was daardoor veelvuldig voer voor de roddelpers. Ook Caroline maakte zo haar drama’s mee, vooral toen haar echtgenoot jong overleed bij een waterski-ongeluk en de vrouw van prins Albert is ook vaak het onderwerp van roddel en achterklap. Binnen de Europese koningshuizen wordt dat van Monaco niet echt voor vol aangezien, wellicht omdat het slechts een prinsdom is of vanwege het formaat van het staatje. Toch gaat de monegaskische familie Grimaldi heel ver terug.

(Visited 184 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *