Prinses Märtha Louise, Ari Behn en het koningshuis

Märtha Louise werd geboren in Oslo als oudste dochter van het Noorse koningspaar koning Harald V en koningin Sonja, op 22 september 1971. Omdat in Noorwegen mannelijke troonopvolgers voor gaan op vrouwelijke, is haar broer Haakon, die bijna twee jaar na haar geboren werd, de kroonprins.

Märtha Louise is opgeleid tot fysiotherapeute en liep daarbij ook stage in Maastricht. Ze is ook een getalenteerd springruiter, ze wilde graag deelnemen aan de Olympische Spelen, naar het voorbeeld van haar vader en haar opa. Fysiotherapeute werd ze nooit, wel heeft ze een productiebedrijf op het gebied van Noorse volksverhalen, traditionele muziek en theaterprogramma’s. Haar vader is minder gecharmeerd van haar stappen in het bedrijfsleven en ontnam haar de titel ‘Koninklijk’ in 2001.

Op 24 mei 2002 trouwde Märtha Louise met de Noorse schrijver Ari Behn die een jaar jonger was dan zijn vrouw. Behn kwam uit een kunstzinnig nest. Noorwegen was niet enthousiast over het huwelijk. Ari had een aantal jaren voor het huwelijk een documentaire gemaakt over prostituees in Las Vegas die cocaïne gebruikten. Hij heeft altijd geweigerd duidelijkheid te geven over of hij zelf toen ook drugs gebruikte. Het stel kreeg drie dochters (Maud Angelica in 2003, Leah Isadora in 2005 en Emma Tallulah in 2008) en scheidde uiteindelijk in 2016. Drie jaar later, op eerste kerstdag 2019, pleegde Ari Behn zelfmoord. Behn heeft jarenlang gestreden tegen een alcoholverslaving.

In december 2017 kwam Ari Behn met beschuldigingen aan het adres van Kevin Spacey met betrekking tot misbruik. Spacey zou hem tijdens een concert ter ere van de Nobelprijs voor de Vrede in 2007 hebben aangerand, door onder tafel zijn geslachtsdeel beet te pakken. Spacey had ter ere van kerst een videoboodschap geplaatst met een boodschap naar mensen die onaardig tegen je zijn: ‘kill them with kindness’. De vraag is in hoeverre de kerstboodschap van Spacey te maken heeft met de zelfmoord van Ari Behn.

Märtha Louise heeft een haat-liefde verhouding met haar lidmaatschap van de Koninklijke familie. Altijd al was zij een buitenbeentje. Eerder dit jaar kwam zij in opspraak doordat ze met haar nieuwe geliefde, Durek Verrett, een spirituele tournee ging doen met de titel: ‘De Prinses en de Sjamaan’. Haar vader de koning kwam eraan te pas om een oplossing te vinden. Uiteindelijk betuigde Märtha Louise spijt van het feit dat ze haar titel voor commerciële doeleinden gebruikt had.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *