Aangestoken door het moestuinvirus

(geschreven begin 2020)

Het moestuinvirus heeft me behoorlijk te pakken! Regelmatig sta ik voor het raam en kijk naar buiten, naar ons kleine tuintje en droom ervan hoe het er over een paar maanden uit zal zien: vol met potten waarin groente groeit. Helaas is de winter eigenlijk pas net begonnen en zal ik nog moeten wachten.

Voorbereidingen ben ik al wel aan het treffen: Op een overdekte markt in Utrecht hebben we vorige week voor een prikje drie grote zinken bakken gekocht. Eentje voor doperwten en tuinbonen en twee voor courgettes. Ook de zaden zijn besteld en inmiddels aangekomen: naast de bonen zijn dat boerenkool, tomaten, witte kool, courgette natuurlijk en taugé.

De taugé staat al in een kiemschaaltje in de vensterbank te ontkiemen, dat leek me leuk om eens te proberen. Van de andere zaden weet ik al wanneer ze gezaaid moeten worden en in welke potten ze zullen komen. Van een actie van Bionext die ik eens gesteund had, had ik nog zaden van broccoli, mais en meer tomaten. Dit zal straks allemaal groeien in ons kleine tuintje!

De witte kool zaden heb ik niet gekocht omdat ik nou zo van witte kool of zuurkool hou. Ik ga deze plant zaaien voor de koolwitjes, de witte vlinders. Zij leggen hun eitjes bij voorkeur op witte kool en de rupsen eten graag van de plant en verpoppen zich erop. De witte kool is dus enkel en alleen om de witte vlinders een thuis te geven en ze te lokken. Ook las ik dat insecten gek zijn op doorgeschoten broccoli, dus ik zal één broccoli door laten schieten voor de insecten.

Ik heb me verdiept in aardbeienrassen en me voorgenomen om van drie verschillende rassen planten te kopen bij een aardbeienkweker. Ik heb al jaren aardbeiplantjes van het tuincentrum, maar de opbrengst is vaak matig. Ik ga me nu dus aan de regels houden voor een zo optimaal mogelijke oogst!

Eind van de zomer hebben we nog twee frambozenplanten gekocht, die staan inmiddels al in de tuin, net als de kiwi’s, het mannetje Atlas en het vrouwtje Hayward staan al sinds augustus aan de voet van de ‘kiwiboog’. Eens kijken wat ze gaan doen komende zomer. Dan heb ik eind van de zomer ook nog een blauwe bessenstruikje gekocht. Nog een paar weken aftellen dus, dan kunnen, ergens half februari ofzo, de bonen gezaaid worden. Ondertussen lees ik me in, vooral op de website www.mooiemoestuin.nl , waar ontzettend veel informatie te vinden is! Stiekem droom ik van een echte volkstuin ! Maar ik denk dat het verstandiger is mij eerst maar eens een paar jaar te richten op een klein moestuintje, gewoon bij de deur. Eerst eten we volgende week onze eerste zelfgekweekte taugé!

(Visited 46 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *