De aardbeienbak en tomaten zaaien

Vanochtend nog lekker een bezig geweest in mijn aankomende moestuintje . Het was ineens verrassend lekker weer na al die regen (en hagel) van afgelopen week. Ik heb tomaten gezaaid in lege eierschalen. Waarom in eierschalen?

moestuintje

Dat heb ik gedaan omdat tomaten gek zijn op kalk. Ik heb wat potgrond (zaai- en stekgrond) in de eierdopjes gedaan en dan per eierdopje één à twee zaadjes. Het geheel in een klein kweekkasje zodat de temperatuur een beetje op kan lopen, als de zon meewerkt tenminste. Tomaten staan graag warm.

Ik heb drie soorten tomaten gezaaid, de Matina had ik nog liggen, die heb ik ooit eens gekregen bij een actie van Bionext. Deze zijn eigenlijk al over de datum, dus ik ben benieuwd of ze nog kiemkracht hebben. Verder heb ik Bolstar zaadjes voor gewoon lekkere grote tomaten en bij mijn verjaardagskado, de Zaaiagenda voor de Moestuin van Diana Stek zat een zakje zaadjes voor cherrytomaatjes. Altijd lekker om van te snoepen of om op je brood te doen, met een plakje kaas ofzo. De tomaten kunnen dus gaan ontkiemen en groeien!

Ik vind het heerlijk om even rond te kijken in de tuin en het weer werkte ook mee, af en toe kwam er zelfs een zonnetje bij! De kiwi is aan het uitlopen en ook de magnolia en de seringen zijn wakker geworden. De clematis is al heel enthousiast aan het groeien en er zijn toch nog een paar winterposteleinplantjes opgekomen. De helft van mijn gezaaide tuinbonen is al zichtbaar, dus ook dat gaat goed.

We hadden bedacht dat het leuk zou zijn om de namen van de aardbeienrassen die we in bestelling hebben staan bij aardbeiplantje.nl op de aardbeienbak te zetten. Hiervoor hadden we een spuitbus zwarte verf bij Action gekocht afgelopen week en had ik in verschillende lettertypes de rasnamen op A4-tjes geprint en uitgeknipt. Omdat vanochtend het zonnetje even scheen, besloten we dat we die namen er nu wel even op konden spuiten. Met de föhn het hout nog even wat verder gedroogd en toen de A4-tjes met de namen op de bak geplakt. De directe omgeving even beschermd met een vuilniszak en spuiten maar! Het resultaat is te zien bovenaan dit blog. We vinden het erg leuk geworden. Over drie weken zijn de aardbeiplanten er en kunnen ze in de bakken. Zo krijgt ieder ras zijn eigen afdeling in de stellage.

Ik heb ook nog even gekeken of mijn tijgerwormen het nog naar hun zin hadden. Dat doe ik één keer in de week. Ze staken allemaal hun duim omhoog, dus die hebben het nog goed naar hun zin. Het groente- en fruitafval begint nu duidelijk bruiner te worden en dus meer op compost te lijken, dus ze zijn lekker aan het werk.

Inmiddels regent het en zitten de werkzaamheden in de moestuin voor deze week er weer op. Er breken snel drukkere tijden aan als er, vanaf later in maart, meer gezaaid kan worden en alles gaat groeien.

(Visited 209 times, 1 visits today)

Eén reactie

  1. Geweldig is dat he om met de natuur bezig te zijn, ik experimenteer ook met mijn balkon-tuin… heb nu tomaten, courgette, paprika, peterselie, Chili pepers, boeren mint en bosui die al flink aan het groeien zijn, kan ook niet anders met de Griekse zo’n. Groetjes en ik tref je weer op Vriendenplek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *