De broodmannetjes

Brood wordt meestal ‘s nachts gebakken, maar wie heeft ooit gezien hoe? Denk je dat de bakker zelf heel vroeg opstaat om het brood te bakken? Dan kan ik je uit de droom helpen. De bakker ligt tot een uur of zeven gewoon op één oor onder zijn warme dekbed. Wie bakt er dan het brood, zul je denken. Het brood, dat wordt gebakken door wat wij de ‘broodmannetjes’ zullen noemen.

De broodmannetjes maken ons brood. Dat bakken zij niet in ovens, zij máken het brood. Met de hand. Het wordt gebouwd. De voorbereidingen maken ze in hun eigen wereld. De grondstoffen halen ze van de straat. Er zijn broodmannetjes die, als niemand oplet, kauwgom van de straat bikken. Die kauwgom wordt dan gebracht naar de werkplaats, waar het meestal bruin geverfd wordt en in dunne plakken wordt opgeslagen.

Wat is dan de zachte vulling van een brood, zul je je afvragen. Die zachte vulling wordt gemaakt door de broodvrouwtjes. Zij maken de vulling van wolken. Ze wachten tot het mist, scheuren dan stukjes van de wolken af, hangen ze met een knijper aan een lijn en spuiten ze dan met een verfspuitbus lichtbruin. Als het een tijdje niet mist, helpen de vogels soms, die trekken dan met zijn allen, natuurlijk als er niemand kijkt, een wolk naar de grond zodat de broodvrouwtjes erbij kunnen.

‘s Nachts is er een hele optocht, natuurlijk als niemand het ziet. De kauwgomplakken en de gebakken wolken worden vervoerd naar de bakkerij. Voorop de karren met de kauwgomplakken, daarachter de netten met de geverfde wolken. In de bakkerij bouwen de broodmannetjes de plakken kauwgum aan elkaar tot het de buitenkant van een brood vormt, of een bolletje, wij noemen dat ‘de korst’. De korst wordt nog niet helemaal dicht gemaakt, de vulling moet er tenslotte nog in! Stukjes wolk worden met kruiwagens aangevoerd en in de korst gestopt, tot hij vol is. Dan wordt het brood gesloten.

Als de broodmannetjes kauwgom verzamelen, vinden ze ook vaak andere dingen op straat, sigarettenpeuken, stukjes papier, verloren ‘oortjes’, dode spinnen en zo meer. Dit wordt allemaal in kleine stukjes gezaagd en glad gevijld en daarna licht-, of donkerderbruin geverfd en daarna gelakt, zodat het mooi glimt. Hiermee worden de broden versierd. Mensen houden daarvan, dat vinden ze extra lekker.

Als de hele klus er weer op zit en de bakkerij gevuld is met allerhande broden, kan het broodvolkje weer naar huis. Dat gebeurt altijd als er net even niemand kijkt, als de meeste mensen nog slapen, zo rond zonsopkomst. De mens wordt wakker en rekt zich uit. Nu eerst even ontbijten. Hadden we niet van die lekkere broodjes met zonnepitten?

(Visited 29 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *