Mary von Teck, oftewel Queen Mary

Mary, oftewel Victoria Mary Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes von Teck werd geboren op 26 mei 1867 in Kensington Palace in Londen. Ze was de dochter van prins Frans van Teck en prinses Maria Adelheid van Cambridge. Deze laatste was een kleindochter van koning George III.

Mary was voorbestemd om koningin te worden. Ze was verloofd met de oudste zoon van koning Eduard VII, een achterkleinzoon van… juist, koning George III. Dezelfde voorouder in beide lijnen, geen onbekend verschijnsel in hoge kringen.

Mary was dus verloofd met Albert Victor, Eddy genoemd, de oudste zoon van de latere koning Edward VII. Echter overleed Albert op 14 januari 1892 aan longontsteking, enkele weken na de aankondiging van de verloving. Prins George was de tweede zoon. Hij werd nu de troonopvolger en Mary werd nog steeds een goede kandidaat geacht voor de rol van gemalin van de koning en zo kwam het dat Mary op 6 juli 1893 in Londen trouwde met George.

Het huwelijk was een succes. De echtelieden hadden een goede relatie met elkaar. In elf jaar tijd kregen zij zes kinderen, vijf zoons en een dochter, die Mary genoemd werd (Victoria Alexandra Alice Mary). In ieder geval was de troon veilig gesteld. De jongste zoon, prins John overleed op de leeftijd van dertien jaar plotseling in januari 1919). Als koningin ondersteunde Mary haar man. Ze adviseerde hem en hielp hem zijn speeches te schrijven.

De koning overleed begin 1936, waarna zijn oudste zoon de troon besteeg. Later dat jaar deed die afstand van de troon om met zijn geliefde te kunnen trouwen (Wallis Simpson) en werd Mary’s tweede zoon koning. Twee keer achter elkaar werd dus de tweede zoon uiteindelijk de koning. Koningin Mary overleefde drie van haar zes kinderen. Na zoon John verloor ze ook haar vierde zoon George, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een vliegtuigongeluk omkwam. In 1952 overleed haar tweede zoon, de koning, als gevolg van kanker. Mary zelf overleed op 24 maart 1953 op 86-jarige leeftijd.

In Downton Abbey, the movie komen de koning en koningin op bezoek. Dit zijn koning George en koningin Mary. Ook hun dochter is daarbij van de partij, prinses Mary. Zij was getrouwd met Henry Lascelles, de zesde graaf van Harewood. Ze woonden in Harewood House, wat ook in de film voorkomt. Het huwelijk tussen Mary en Henry zou niet goed geweest zijn, kunnen we uit de film afleiden. Mary drong bij haar ouders aan een scheiding toe te staan, maar besloot later haar huwelijk een kans te geven.

(Visited 246 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *