De hype die televisie heet

Televisie kijken… In mijn jeugd, ik ben van 1971, werd er iedere dag televisie gekeken. Je had eerst nog maar twee netten, dus men keek of het één, of het ander. Later kwam daar Nederland 3 bij. Kindertelevisie was er op woensdag en zaterdag, maar pas vanaf half 4 volgens mij. Het was heel normaal dat de televisie na het eten aan ging en pas weer uit als mijn ouders naar bed gingen. Op verjaardagen stond hij ook regelmatig gewoon aan.

In de loop van de jaren 80 kwamen RTL en de andere zenders erbij, dagtelevisie, speciale kinderzenders, Music Box, de hele dag was er wat te zien. Er werd dus ook steeds meer gekeken. Mijn moeder keek de ‘5 uur show’, en ’s morgens stond het nieuws al aan, tijdens de Olympische Spelen had je ontbijt tv. Toen ik ging samenwonen ging dat door, ’s avonds werd er televisie gekeken, daar werd eigenlijk geen vraag over gesteld. Altijd maar die televisie. Één ding heb ik altijd kunnen voorkomen: dat er een televisie in de slaapkamer werd gezet! Dat wilde ik niet, mijn ex-man wilde dat wel, maar dat is gelukkig nooit gebeurd.

Na mijn scheiding, ruim tien jaar geleden, werd het steeds minder. Als de kinderen bij mij waren, ging de televisie ’s morgens niet meer aan, heerlijk rustig vond ik dat. Zelf zette ik hem al niet aan. Maar in de loop der jaren bleef ook ’s avonds steeds vaker de kijkkast uit. Werd er eerst gekeken wat er op televisie kwam, en als we het echt wilden zien, werd hij aangezet en daarna weer uit. Soms had ik zin in geluid om me heen en zette ik hem ’s avonds aan, dan zat ik te breien en meer te luisteren dan te kijken. Van iemand die standaard de televisie aan had was ik dus verworden naar een selectieve kijker.

Dit jaar heb ik de televisie nog maar weinig aan gehad. Zeker sinds ik weer een relatie heb, sindsdien heb ik niet meer gekeken en ik mis het ook helemaal niet. Wat mis je eigenlijk? Dat Hilversumse wereldje van mensen die interessant doen? Mooie films en documentaires kan ik wel ergens anders vinden. En het nieuws… ach, daar zijn bronnen genoeg voor op internet. Het nieuws is ook maar wat de krant wil dat je leest of vindt.

Toch is het gek dat men zo op die televisie is gedoken toen hij zijn intrede deed. Wat deed men voor die tijd ’s avonds? Het lijkt of iedereen alles uit zijn handen heeft laten vallen om voor die kijkkast te kruipen. Pas de laatste jaren hoor ik van steeds meer mensen dat ze steeds minder televisie kijken. Ondertussen hebben we in groten getale zo’n vijftig jaar dag in, dag uit televisie zitten kijken! Als gehypnotiseerd al het nieuws en vermaak tot ons genomen. Nu lijken we steeds meer wakker te worden, wellicht kritischer te gaan denken, los te komen van dat ‘brood en spelen’ gebeuren op televisie. Vermaak voor het volk, de zoveelste talentenjacht, top model enz. Ik las dat BN-ers het nu zelfs tegen elkaar opnemen in de boksring, ik hoef het niet te zien, wat een droefenis. Als het aan mij ligt, zou ik niet eens meer een abonnement op de televisie hoeven hebben. Het is dat het in kosten niet uitmaakt of je alleen internet afneemt of in combinatie met televisie, en het is dat mijn kinderen af en toe nog kijken, maar anders… op naar het televisieloze tijdperk!

(Visited 37 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *