De naam Mountbatten

Ik ben groot fan van de Netflix serie ‘The Crown’, waarvan het derde seizoen inmiddels online staat. In deze derde serie is de hele cast vervangen omdat de personages nu eenmaal ouder worden. Ik weet niet of het dat is of dat de periode die dit seizoen omvat wellicht wat minder interessant was qua gebeurtenissen, maar ik vind het allemaal nog niet sprankelen.

In de serie maakt de moeder van prins Philip haar opwachting, prinses Alice en ook de oom van prins Philip, broer van prinses Alice, lord Mountbatten komt erin voor. Daarom wil ik eens ingaan op die naam, Mountbatten .

Prinses Alice werd geboren als Victoria Alice Elizabeth Julia Maria van Battenberg , op 25 februari 1885 in Windsor Castle. Ze was bij haar geboorte een Duitse prinses. Haar moeder was de kleindochter van koningin Victoria naar wie ze ook vernoemd is. Haar vader was Lodewijk Alexander van Battenberg. Na Alice werd Louise geboren, die koningin van Zweden werd. Na de twee dochters volgden twee zonen, waarvan Louis de jongste is. Hij werd geboren in 1900 en is beter bekend als lord Mountbatten.

Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog deed het gezin in 1917 afstand van de Duitse titel prins of prinses van Battenberg en veranderden ze hun achternaam in Mountbatten, wat een letterlijke vertaling is, het Duitse Berg werd vertaald naar Mount. Deze achternaamswijziging gold niet voor oudste dochter Alice, aangezien zij in 1903 getrouwd was met prins Andreas, de zoon van de Griekse koning. Zij kregen vijf kinderen, vier dochters en als laatste zoon Filips, op 10 juni 1921, beter bekend als prins Philip, de gemaal van de Britse koningin Elizabeth.

Hoe komt het dan dat prins Philip wel de achternaam Mountbatten voert, terwijl zijn moeder die naam niet heeft aangenomen en hij de naam van zijn vader zou moeten dragen? In 1922 vond er in Griekenland een staatsgreep plaats en ging het gezin in ballingschap in Frankrijk wonen. Philip had geen officiële achternaam, alleen de titel ‘Van Griekenland’, maar het Griekse koningshuis bestond niet meer. Toen hij in 1947 bij zijn huwelijk Brits staatsburger werd, deed hij afstand van zijn titels en koos hij voor de achternaam Mountbatten, net als zijn oom en tantes destijds hadden gedaan.

Philip’s moeder, Alice, kreeg in 1930 een zenuwinzinking en verbleef daarna in sanatoria en verschillende inrichtingen, ze kon hierdoor niet echt een moeder voor Philip zijn en ook haar huwelijk ging eraan onderdoor. Na omzwervingen woon de ze in Griekenland en richtte daar de kloosterzusterorde Martha en Maria op. Na een nieuwe staatsgreep in 1967 ging ze op uitnodiging van haar zoon schoondochter in Engeland wonen. Ze stierf in 1969 op Buckingham Palace.

Lord Mountbatten had een grootse carrière in de Royal Navy. Ook was hij de laatste onderkoning van Indië, om het land te begeleiden naar onafhankelijkheid. In 1952 werd hij First Sea Lord (bevelhebber van de Britse Marine). In ‘The Crown ‘  kun je zien dat hij redelijk oneervol werd ontslagen. Mountbatten overleed tijdens een vakantie in Ierland bij een bomontploffing die werd opgeëist door de IRA.

(Visited 211 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *